Μενού
raisi
Ο Εμπραχίμ Ραϊσί. | AP Photo/Vahid Salemi
  • Α-
  • Α+

Ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, έχασε τη ζωή του σε συντριβή ελικοπτέρου, μαζί με τον υπουργο Εξωτερικών της χώρας και άλλους ανώτερους αξιωματούχους της χώρας.

Τι γίνεται όμως εάν ένας εν ενεργεία πρόεδρος χάσει τη ζωή του ή για κάποιο λόγο δεν μπορεί να παραμείνει στο αξίωμά του; Η νομοθεσία του Ιράν, όπως και κάθε χώρας, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αναφορικά με την αντικατάστασή του.

Τι προβλέπει η νομοθεσία του Ιράν για την αντικατάσταση του προέδρου

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ιρανική νομοθεσία προβλέπει τα εξής:

  • Εάν ένας εν ενεργεία πρόεδρος πεθάνει, το άρθρο 131 του Συντάγματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας λέει ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος -που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Μοχάμαντ Μοχμπέρ- αναλαμβάνει, έχοντας επιβεβαίωση ανώτατου ηγέτη, ενώ έχει τον τελικό λόγο σε όλα τα κρατικά θέματα στο Ιράν.
  • Στη συνέχεια, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από τον πρώτο αντιπρόεδρο, τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τον επικεφαλής του δικαστικού σώματος πρέπει να οργανώσει εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου εντός 50 ημερών το αργότερο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος το 2021 και, σύμφωνα με το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα, οι προεδρικές εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν το 2025. Σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες, πρέπει πλέον να πραγατοποιηθούν έως τις αρχές Ιουλίου.

Κυβέρνηση Ιράν: «Ο θάνατος του προέδρου δεν θα προκαλέσει την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης»

Η κυβέρνηση του Ιράν διαβεβαίωσε σήμερα σε ανακοίνωσή της ότι ο θάνατος του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε δυστύχημα με ελικόπτερο δεν θα προκαλέσει «την παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης» της χώρας.

«Ο πρόεδρος του ιρανικού λαού, εργατικός και ακούραστος (...) θυσίασε τη ζωή του για το έθνος», αντέδρασε η κυβέρνηση στον θάνατό του. «Διαβεβαιώνουμε το πιστό έθνος ότι με τη βοήθεια του Θεού και την υποστήριξη του λαού δεν θα υπάρξει η παραμικρή διατάραξη της διακυβέρνησης της χώρας», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση θα έχει σήμερα «έκτακτη συνεδρίαση», μετέδωσε παράλληλα το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω σχετικά με την ώρα κατά την οποία θα διεξαχθεί και τα θέματα που θα συζητηθούν.

Το ιρανικό Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας αντικαθίσταται στην περίπτωση θανάτου του από τον πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Μοχαμάντ Μοχμπέρ στην προκειμένη περίπτωση, ενώ στη συνέχεια προβλέπει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών σε διάστημα 50 ημερών.

Το Χρηματιστήριο της Τεχεράνης έκλεισε σήμερα μετά την αναγγελία του θανάτου του προέδρου Ραϊσί, ενημέρωσε μέλος του διοικητικού του συμβουλίου, ο Ρεζά Εϊβαζλού, το οποίο επικαλέστηκε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμίρ Αμπντολαχιάν μαζί με επτά άλλους επιβάτες και μέλη του πληρώματος χάθηκε χθες, Κυριακή, από τα ραντάρ καθώς πετούσε πάνω από απόκρημνη και δασώδη περιοχή στο βορειοδυτικό Ιράν εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, με βροχή και πυκνή ομίχλη. Τα συντρίμμια του βρέθηκαν σήμερα την αυγή σε πλαγιά βουνού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA