Μενού
Βολιβία
Άνδρες με σημαία της Βολιβίας | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Την εγρήγορση του κυβερνητικού φορέα του Λουίς Άρσε προκάλεσε την Τετάρτη (27/6) η είσοδος τεθωρακισμένων οχημάτων στο κυβερνητικό παλάτι της Βολιβίας, σε μία απόπειρα, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της χώρας, πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με το Associated Press, παρά την άμεση καταστολή των πραξικοπηματικών στοιχείων και τη σύλληψη του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουάν Χοσέ Σουνίγα, η εξέγερση στη Βολιβία θεωρούνταν από τους διεθνείς αναλυτές ως κάτι... δεδομένο.

Αποτέλεσμα, πιο συγκεκριμένα, των εντάσεων, πολιτικών και οικονομικών, που κυοφορούνται στη Βολιβία εδώ και μήνες.

Η παρουσία διαδηλωτών στη Σούκρε, πρωτεύουσα της Βολιβίας, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχετικής έντασης, την ώρα που οι πολίτες διαμαρτύρονται για την οικονομική κρίση και την ακρίβεια.

Από την άλλη, στο πολιτικό, υπάρχει ένα τεταμένο κλίμα, καθώς δύο πολιτικοί τιτάνες, όπως τους περιγράφει σχετικά το Associated Press, μάχονται για τον έλεγχο του κυβερνώντος κόμματος.

«Την ίδια στιγμή, η προσπάθεια κατάληψης του παλατιού φάνηκε να μην έχει ουσιαστική υποστήριξη, και ακόμη και οι αντίπαλοι του Άρσε έκλεισαν γρήγορα τις γραμμές τους για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία και να αποκηρύξουν την εξέγερση» συμπληρώνει στο ίδιο άρθρο – ανάλυσή του το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Τι προηγήθηκε του πραξικοπήματος στη Βολιβία

Στο χθεσινό πραξικόπημα φαίνεται ότι ηγήθηκε ο γενικός διοικητής του στρατού Χουάν Χοσέ Σουνίγα, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία έξω από το παλάτι ότι «σύντομα θα υπάρξει νέο υπουργικό συμβούλιο – η χώρα μας, το κράτος μας δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι».

Πρόσθεσε όμως ότι αναγνωρίζει τον Άρτσε ως αρχιστράτηγο «προς το παρόν», μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί μία μεσοβέζικη λύση που θα ευνοούσε το πολιτικό και στρατιωτικό κεφάλαιο της Βολιβίας.

Ο Άρτσε τον διέταξε να αποσύρει τους στρατιώτες του, λέγοντας ότι δεν θα επέτρεπε την ανυπακοή. Αργότερα, απομάκρυνε επίσημα τον Σουνίγα από τη θέση του.

Τι βρίσκεται πίσω από τις εντάσεις στη Βολιβία

Το αμερικάνικο πρακτορείο ειδήσεων, Associated Press, σε μία πρώτη ανάλυσή του αποσαφηνίζει τους λόγους που στη χώρα της Νότιας Αμερικής υπάρχει τόση ένταση τους τελευταίους μήνες.

«Οι Βολιβιανοί υποφέρουν ολοένα και περισσότερο από την αργή ανάπτυξη, τον ραγδαίο πληθωρισμό και την έλλειψη δολαρίων – μια έντονη αλλαγή σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία που κάποιοι αποκαλούσαν "οικονομικό θαύμα"» γράφει σχετικά το αμερικάνικο μέσο.

«Η οικονομία της χώρας αναπτυσσόταν με ρυθμό άνω του 4% σχεδόν κάθε χρόνο στη δεκαετία του 2010, μέχρι που έπεσε στην άβυσσο με την πανδημία του κορονοϊού» συνεχίζει το AP, περιγράφοντας την κατάσταση στη Βολιβία.

«Αλλά τα προβλήματα άρχισαν νωρίτερα, το 2014, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων έπεσαν και η κυβέρνηση βύθισε τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τις δαπάνες. Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τα αποθέματα χρυσού της και πούλησε ακόμη και ομόλογα σε δολάρια σε τοπικό επίπεδο» πρόσθεσε για το πώς άλλαξαν τα δεδομένα στη χώρα.

«Ο Άρσε ήταν υπουργός Οικονομικών σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας της ισχυρής ανάπτυξης, υπό τον αριστερό πρόεδρο-σύμβολο Έβο Μοράλες. Αναλαμβάνοντας ο ίδιος την προεδρία το 2020, αντιμετώπισε έναν ζοφερό οικονομικό απολογισμό από την πανδημία. Η μειωμένη παραγωγή φυσικού αερίου σφράγισε το τέλος του οικονομικού μοντέλου της Βολιβίας που έσπασε τον προϋπολογισμό» συνεχίζει σχετικά.

«Σήμερα, έχει εξαντληθεί. Παλεύοντας να εισαγάγει καύσιμα, την ώρα που αυτοκίνητα απομακρύνονται από τα βενζινάδικα τα οποία είναι γεμάτα καύσιμα. Φέτος το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη μόλις 1,6%. Εκτός από την πτώση της πανδημίας το 2020, αυτή θα είναι η πιο αργή ανάπτυξη της Βολιβίας τα τελευταία 25 χρόνια» προσθέτει το δημοσίευμα.

«Με φόντο αυτή την οικονομική απόγνωση, ο πρόεδρος Άρσε και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μοράλες έχουν συγκρουστεί σε μια πολιτική διαμάχη που έχει παραλύσει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει. Για παράδειγμα, οι σύμμαχοι του Μοράλες στο Κογκρέσο ματαίωναν σταθερά τις προσπάθειες του Άρσε να αναλάβει χρέος για να ανακουφιστεί από την πίεση» καταλήγει το AP.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA