Μενού
Ο Τζο Μπάιντεν
Στιγμιότυπο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Οι φωνές στις ΗΠΑ για να αποσυρθεί ο Τζο Μπάιντεν από την «κούρσα» για τη διεκδίκηση της προεδρίας φαίνεται πως αυξάνονται, ειδικά μετά την απογοητευτική εμφάνιση του Δημοκρατικού Προέδρου στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη: Αυτοί είναι οι μεγιστάνες που βρίσκονται πίσω από τον Τραμπ και βάζουν εκατομμύρια

Μετά το άρθρο γνώμης στους New York Times, όπου ζητήθηκε να μην συνεχίσει την πολιτική του καμπάνια για τις εκλογές του Νοεμβρίου, στον δημόσιο διάλογο έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σχετικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν δεν «κατέβει» στη διαδικασία.

Όπως σημειώνει σχετικά το First Post, στο απίθανο –πλέον– σενάριο να αποφασίσει να αποσυρθεί, το Δημοκρατικό Κόμμα θα έρθει αντιμέτωπο μ' ένα πρωτοφανές χάος, καθώς θα πρέπει να επιλέξει νέο υποψήφιο.

Τι θα συμβεί εάν ο Τζο Μπάιντεν αποσυρθεί

Στα 81 του χρόνια, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μία διαρκή κριτική εντός των Δημοκρατικών, σχετικά με το εάν είναι ικανός να αντεπεξέλθει σε μία ακόμη δύσκολη προεδρική θητεία στις ΗΠΑ.

Οι Δημοκρατικοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε μια ισχυρή εμφάνιση του Μπάιντεν για να εξαλείψουν τις αμφιβολίες σχετικά με την ηλικία του και την καταλληλότητά του για το αξίωμα. Αντ' αυτού, η παραπαίουσα απόδοσή του ενέτεινε τις υπάρχουσες ανησυχίες. Ξεκίνησαν περισσότερες συζητήσεις μεταξύ των μελών του κόμματος, των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών, των δωρητών και των αναποφάσιστων ψηφοφόρων σχετικά με την αντοχή και το ψυχικό του σθένος.

Διαβάστε ακόμη: «Βατερλό» και στην τηλεθέαση για το debate Μπάιντεν – Τραμπ

Οι κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την αντικατάσταση ενός υποψηφίου χωρίς τη συγκατάθεσή του. Η ανατροπή των αποτελεσμάτων των προκριματικών εκλογών, όπου ο Τζο Μπάιντεν εξασφάλισε σχεδόν το 99% των αντιπροσώπων, θα ήταν μια αμφιλεγόμενη και πρωτοφανής κίνηση.Το καταστατικό του κόμματος περιλαμβάνει διατάξεις για την αντικατάσταση ενός υποψηφίου σε περιπτώσεις θανάτου, παραίτησης ή ανικανότητας, αλλά όχι για τη βίαιη εκδίωξη κάποιου.

Τελικά, η απόφαση ανήκει στην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, που σήμερα είναι η Χάιμι Χάρισον, πιστή σύμμαχος του Μπάιντεν. Η θέση και η αφοσίωση του Χάρισον στον Μπάιντεν υποδηλώνουν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αντικατάστασής του θα συναντούσε σημαντική αντίσταση από την ηγεσία του κόμματος.

Διαβάστε ακόμη: Οι «ατάκες φωτιά» στο debate Μπάιντεν - Τραμπ: «Είσαι χαμένος, κλαψιάρης - Κάνεις σαν Παλαιστίνιος»

Μπορεί ο Μπάιντεν να αποσυρθεί;

Έτσι, αν και η αναγκαστική αποχώρηση του Μπάιντεν δεν είναι αδύνατη, δεν είναι επίσης πολύ πιθανή αυτή τη στιγμή. Αυτό που είναι πιθανό -αλλά και πάλι μάλλον απίθανο- είναι να αποσυρθεί οικειοθελώς.

Οι κανόνες επιτρέπουν στον Μπάιντεν να αποσυρθεί. Αλλά υπάρχουν πολύ λίγες πιθανότητες να συμβεί αυτό αυτή τη στιγμή. Στο παρελθόν, ακόμη και κατά τη διάρκεια των κακοτεχνιών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπάιντεν είχε αποκλείσει τη συζήτηση περί απόσυρσης. Η εκστρατεία του επέμενε ότι ήταν ο μόνος που κατάφερε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και εξέπεμπε την πεποίθηση ότι θα το ξανακάνει.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA