Μενού
Ιράν
Ιράν | AP Photo/Vahid Salemi
  • Α-
  • Α+

Η Ισφαχάν, πόλη στο κεντρικό Ιράν, έγινε στόχος της αντεπίθεσης του Ισραήλ. Η επιλογή της δεν ήταν τυχαία καθώς στην περιοχή στεγάζονται σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών δομών, μιας σημαντικής αεροπορικής βάσης και εργοστασίων που σχετίζονται με την ιρανική παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Τα ιρανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετέφεραν πως ακούστηκαν «τρεις εκρήξεις» κοντά στο Καχαβαρεστάν, πλησίον του αεροδρομίου του Ισφαχάν αλλά και την αεροπορική βάση του στρατού ξηράς Σεκάρι.

Ο εκπρόσωπος της διαστημικής υπηρεσίας του Ιράν, Χοσεΐν Νταλιριάν, δήλωσε ότι «αρκετά» drone «καταρρίφθηκαν με επιτυχία».

«Στις 04:45 ακούσαμε πυροβολισμούς. Δεν συμβαίνει τίποτα. Ήταν η αεράμυνα» σχολίασε δημοσιογράφος, με ιδιαίτερα χαλαρή διάθεση. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή το Ιράν επιχείρησε να υποβαθμίσει την επίθεση. 

Βίντεο που παρουσιάστηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim από την περιοχή Ζερντεντζάν, φάνηκε να επιβεβαιώνουν ήδη γνωστά στοιχεία όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των εγκαταστάσεων μετατροπής ουρανίου στο Ισφαχάν.

Τι υπάρχει στην Ισφαχάν

Οι εγκαταστάσεις άρχισαν να κατασκευάζεται το 1999 και εκεί λειτουργούν τρεις μικροί ερευνητικοί αντιδραστήρες, τους οποίους το Ιράν προμηθεύτηκε από την Κίνα. Τον Νοέμβριο του 2011 είχε καταγραφεί έκρηξη στην ευρύτερη περιοχή. 

Στο Ισφαχάν υπάρχει, επίσης, μια μεγάλη ιρανική αεροπορική βάση, στην οποία βρίσκεται ο γερασμένος ιρανικός στόλος των αμερικανικής κατασκευής F-14 Tomcats. Είχαν αγοραστεί πριν από την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Υπάρχουν εικασίες ότι ο στόχος του Ισραήλ μπορεί να ήταν τα ραντάρ εντός της βάσης. 

Εξίσου σημαντικές είναι και οι εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων του Ιράν, μέσα και γύρω από την πόλη. Στις αρχές του 2023 είχε καταγραφεί άλλη μία επίθεση σε βάρος εγκατάστασης παραγωγής όπλων στην πόλη, η οποία είχε αποδοθεί στο Ισραήλ.

Όπως και στην τρέχουσα περίσταση, οι Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αναφέρει πως είχαν χτυπήσει το σημείο τρία drone, δύο εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν. Και τότε είχε επιχειρηθεί υποβάθμιση της κατάστασης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA