Μενού
Ηφαίστειο
Ηφαίστειο | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ταραχή επικρατεί μεταξύ των κατοίκων κοντά στη Νάπολη, καθώς ένας συνδυασμός απανωτών σεισμών και η πιθανότητα έκρηξης ενός υπερηφαιστείου απλώνουν μία απειλητική σκιά πάνω από την περιοχή.

Οι συζητήσεις του κόσμου στις πλατείες και στα καφενεία του Ποτσουόλι, μιας παραλιακής κωμόπολης έξω από τη Νάπολη, δεν έχει πια αντικείμενο τα σπορ ή το κουτσομπολιό, αλλά για τον τρόμο μίας ενδεχόμενης φυσικής καταστροφής, σύμφωνα με το Reuters.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση εξέταζε ενδεχόμενη γενική εκκένωση γύρω από την εκτεταμένη ηφαιστειακή περιοχή που είναι γνωστή με την αρχαιοελληνική ονομασία της, Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei).

Μπαράζ σεισμών

Μέσα στον Σεπτέμβριο αλλά και στις αρχές του Οκτώβρη, σημειώθηκαν περισσότεροι από χίλιοι σεισμοί στην περιοχή, με τους περισσότερους να είναι μικρής κλίμακας.

Όμως μία συστοιχία σεισμών, ένας 4,2 Ρίχτερ στις 27 Σεπτεμβρίου και ένας των 4 Ρίχτερ στις 4 Οκτωβρίου, πυροδότησε φόβους ότι μπορεί να βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν «σεισμική κρίση», για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 80'.

Campi Flegrei
Campi Flegrei | Shutterstock

Αν και σεισμολόγοι έχουν ήδη καθησυχάσει πως μία έκρηξη του υπερηφαιστείου της περιοχής είναι απίθανη, η συχνότητα των σεισμών ευλόγως ανησυχεί τους κατοίκους.

«Ακόμη κι αυτοί οι μικροί (σεισμοί) μας φοβίζουν», δηλώνει η Άννα-Μαρία Σκάρντι, μητέρα δύο εφήβων.

«Ανησυχούμε επειδή υποτίθεται πως πρέπει να φύγουμε. Αλλά πού να πάμε; Πού; Τα νεύρα μας είναι τεντωμένα» πρόσθεσε.

Campi Flegrei
Campi Flegrei | Shutterstock

Μαζί με τους κατοίκους, οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης πως ο πραγματικός κίνδυνος συνίσταται στους ατέλειωτους σεισμούς, που μπορεί να απειλήσουν την στατικότητα των ψηλότερων κτιρίων της περιοχής.

Η κυβέρνηση, συνερχόμενη αυτό το μήνα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, θα διατάξει την απομάκρυνση των κατοίκων, αν η Πολιτική Προστασία προειδοποιήσει ότι κτίρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν.

Το Υπερηφαίστιο

Γνωστοί ως «βραδυσεισμοί», οι απανωτές αυτές δονήσεις δεν προέρχονται από την κίνηση των τεκτονικών πλακών, αλλά από το γέμισμα και το άδειασμα θυλάκων μάγματος βαθιά στο υπέδαφος. Αυτό το δίκτυο αλληλένδετων αποθεμάτων μάγματος είναι που αποτελεί και το λεγόμενο «υπερηφαίστειο» των Campi Flegrei.

Όταν μια παρόμοια κρίση είχε σημειωθεί πριν από τέσσερις δεκαετίες, διάρκεσε χρόνια και προκάλεσε την αναγκαστική απομάκρυνση 40.000 ανθρώπων από το Ποτσουόλι.

«Η οικογένειά μου είναι διχασμένη. Θέλω να μείνω, όμως η γυναίκα μου και τα παιδιά μου ψάχνουν για σπίτι στην περιοχή του Καστέλ Βολτούρνο», δηλώνει ο Βιντσέντσο Ρούσο, κάτοικος της περιοχής και συνεχίζει:

«Όταν κοιμάσαι τη νύχτα, ο εφιάλτης είναι πάντα εκεί. Ξεχνάς την κατάσταση και κάθεσαι στον καναπέ και τότε έρχεται ο σεισμός. Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί. Χθες, για παράδειγμα, είχαμε δύο μικρές δονήσεις πριν από το μεσημεριανό» 

Η κωμόπολη του Ποτσουόλι
Η κωμόπολη του Ποτσουόλι | Shutterstock

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA