Μενού
kounoupi
Κουνούπι | Pexels
  • Α-
  • Α+

Το καλοκαίρι έχει πολλά θετικά, αλλά, ένα από τα σημαντικά του μειονεκτήματα είναι ότι συνοδεύεται με την «εισβολή» των κουνουπιών.

Τα κουνούπια, οι ύπουλοι εχθροί του ανθρώπου κάθε καλοκαίρι, είναι ιδιαιτέρως ενεργά νωρίς το πρωί και νωρίς το βράδυ και μπορούν πράγματι να καταλήξουν να μας χαλάσουν τον ύπνο ή να ενοχλούν αδιάλειπτα ολόκληρη τη βραδιά. 

Τι είναι άραγε αυτό που κάνει όμως κάποιους ανθρώπους να ελκύουν περισσότερο τα ενοχλητικά αυτά πλάσματα;

Σύμφωνα με δημοσίευμα του dailymail.co.uk, αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι ταλαιπωρούνται περισσότερο από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Το φυσικό άρωμα

Το μοναδικό άρωμα των ανθρώπων θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στην επιλογή των θυμάτων των κουνουπιών.

Το φυσικό μας άρωμα καθορίζεται από έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, καθώς και της μικροχλωρίδας του δέρματος, της κοινότητας των μικροσκοπικών οργανισμών που ζουν στην επιφάνεια της σάρκας μας.

Κουνούπια
Κουνούπια | Unsplash

Πόσο μεγαλόσωμος είσαι και πώς αναπνέεις

Τα κουνούπια εντοπίζουν το θήραμά τους με το άρωμα και ένα από τα πράγματα που αναζητούν είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι ένα αέριο που εκπνέουμε καθώς αναπνέουμε και φαίνεται να προσελκύει τα κουνούπια.

Ωστόσο, η ποσότητα του CO2 φαίνεται να έχει σημασία. Τα μεγαλύτερα άτομα εκπνέουν φυσικά μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και γι' αυτό οι ειδικοί λένε ότι τείνουν να στοχοποιούνται περισσότερο.

Στον πραγματικό κόσμο αυτό μεταφράζεται ως εξής: Οι άνδρες δαγκώνονται περισσότερο από τις γυναίκες, οι έγκυες γυναίκες δαγκώνονται περισσότερο από τις μη έγκυες γυναίκες και οι ενήλικες ταλαιπωρούνται από τα τσιμπήματα περισσότερο από τα παιδιά.

Η επιλογή του ρούχου μπορεί να σας κάνει στόχο

Αν και η όσφρηση είναι η καλύτερη αίσθηση ενός κουνουπιού, δεν είναι η μόνη, με μελέτες που δείχνουν ότι τα έντομα προτιμούν κάποια χρώματα από άλλα. 

Πειράματα έδειξαν ότι έχουν μια συνολική προτίμηση στο κόκκινο, πορτοκαλί, μαύρο ή κυανό. Αντίθετα, τα πράσινα, μπλε ή μωβ χρώματα δεν τράβηξαν την προσοχή των αιμοβόρων. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα κουνούπια έχουν εξελίξει αυτήν την αίσθηση για να κάνουν διάκριση μεταξύ του θηράματος και του περιβάλλοντος μόλις τα μυρίσουν. 

Ποτά και τρόφιμα 

Κάποια φαγητά και ποτά διαφημίζονται στο Διαδίκτυο για να προσελκύσουν ή να απωθήσουν τα κουνούπια.

Ορισμένα τρόφιμα, όπως το σκόρδο, προωθούνται με τη λογική ότι η έντονη μυρωδιά θα σας βοηθήσει να καλύψετε το δικό σας άρωμα, λειτουργώντας ως ένα είδος οσφρητικού καμουφλάζ.

Από την άλλη πλευρά, τα αλμυρά ή γλυκά τρόφιμα υποστηρίζεται ότι έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, παράγοντας ενώσεις που μας κάνουν πιο ελκυστικούς για τα κουνούπια.

Η ομάδα αίματος 

Μία από τις πιο κοινές πεποιθήσεις είναι ότι η ομάδα αίματος σας, συγκεκριμένα ο τύπος Ο, σας κάνει ένα πιο επιθυμητό γεύμα για τα κουνούπια. 

Ωστόσο, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό συμβαίνει, άλλες δοκιμές ήταν ασαφείς. 

Ο Δρ Τζόουνς είπε, συνολικά, ο τύπος αίματος πιθανότατα δεν είναι σημαντικό στοιχείο της έλξης των κουνουπιών.

«Δεν φαίνεται να υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις ομάδες αίματος που επηρεάζουν το πόσο ελκυστικοί είναι οι άνθρωποι για τα κουνούπια. Άλλοι παράγοντες είναι πιο σημαντικοί» είπε.  

Πώς να τα αποφύγετε 

Μερικές συμβουλές για την αποφυγή τσιμπήματος κουνουπιών περιλαμβάνουν να φοράτε ρούχα και παντελόνια με μακριά μανίκια, να χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικά, να κρατάτε κλειστά τα παράθυρα του καταλύματος, να χρησιμοποιείτε πάντα σήτες και να κοιμάστε κάτω από μια κουνουπιέρα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA