Μενού
Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ
Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ στο Μπέβερλι Χιλς | AP Photos / Evan Agostini
  • Α-
  • Α+

Υπάρχει κάτι μαγικό στην ποπ μουσική. Όταν ένα ποπ τραγούδι είναι πραγματικά καλό, καταφέρνει να παγώνει τον χρόνο, να σκηνοθετεί εικόνες, να μας μεταφέρει σε αυτές, κάθε που κλείνουμε τα μάτια μας.

Όταν πχ. ακούμε το «Να κοιμηθούμε αγκαλιά» του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ο στίχος «να μπερδευτούν τα όνειρα μας» είναι τόσο άρτια τραγουδισμένος, που δεν γίνεται ο κάθε ακροατής να μη νιώσει «πεταλούδες», να μη νιώσει κάτι δυνατό.

Αυτό ένιωθα κι εγώ όταν άκουσα για πρώτη φορά το Mirrors του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, πριν από περίπου περίπου δέκα χρόνια. Ήταν ένα υπέροχο τραγούδι, μια ποπ ελεγεία, γραμμένη από τον μαέστρο του pop/R&B Τίμπαλαντ, ένας ύμνος στην αγάπη που αντέχει στον χρόνο.

Αναζητούσα τον δικό μου «καθρέφτη» όταν άκουγα αυτό το κομμάτι, και χαιρόμουν για τον Τζάστιν, που είχε εντάξει ένα τόσο όμορφο τραγούδι στη «φαρέτρα» του. Πού να ήξερα πως αυτή θα ήταν η τελευταία του μεγάλη στιγμή.

Ο Τίμπερλεϊκ συνελήφθη πρόσφατα υπό την επήρεια αλκοόλ, και με χαρακτηριστική άνεση κατάφερε να χαρίσει στον εαυτό του ένα πρώτης τάξεως ρεζιλίκι, όταν έλεγε στους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν «πρόσεξε, έχω παγκόσμια περιοδεία εγώ» με αποτέλεσμα να γίνει meme.

Το νέο του album, με τίτλο Everything I Thought I Was έχει περάσει απαρατήρητο, σαν να μην υπήρξε ποτέ, ενώ η Μπρίτνει Σπίαρς, το κορίτσι που κάποτε υπήρξε η μεγάλη του αγάπη και ο μεγάλος, εμπορικά μιλώντας, χωρισμός του, γελάει με τα «κατορθώματα» του από απόσταση. 

Η μουσική κατάρρευση

Το Mirrors ήταν μέσα σε ένα διπλό album με τίτλο The 20/20 Experience, μια extravaganza της hip hop, μια χλιδάτη υπερπαραγωγή με συμπαραστάτες όπως ο Τίμπαλαντ και ο Φαρέλ Γουίλιαμς, που είχε όμως ένα προβληματάκι. Δεν κατάφερε να χαρίσει στο κοινό του κάποιο άλλο, εξίσου δυνατό single.

Πέρασαν πέντε χρόνια, διάφορες φήμες για επανασυνδέσεις των NSync, και η παρουσία του ως «μουσικός διευθυντής» στις ταινίες animation Trolls. Είχε στην επίβλεψη του τη δημιουργία του σάουντρακ των δύο ταινιών, ενώ μας χάρισε και το single Can't Stop The Feeling, ένα χαρούμενο ποπ τραγούδι, ταιριαστό για παιδικά πάρτι, που δεν πρόσθεσε τίποτα ουσιαστικό στη δισκογραφία του.

Η κάντρι μουσική είναι κάτι σαν φετίχ για κάθε ποπ σταρ της Αμερικής. Η Μάιλι Σάιρους συχνά-πυκνά τονίζει τις κάντρι/μπλουζ αναφορές της, έχοντας διασκευάσει Μπομπ Ντίλαν, έχοντας κάνει ντουέτα με τη νονά της και θρύλο της κάντρι, Ντόλι Πάρτον.

Ο Τζάστιν καθώς πλησίαζε τα 40, ήθελε να «πασπαλίσει» τη μουσική του με κάντρι πινελιές, πιστεύοντας πως αυτό αρκεί, για να δείξει πως είναι ένας ώριμος τραγουδιστής. Το album Man of the Woods (2018), θεωρητικά, μπορούσε να πετύχει τον στόχο αυτό. Συμμετείχε ο νέος του φίλος, ο κάντρι συνθέτης Κρις Στέιπλετον, μαζί με τη γνωστή πια, ομάδα των συνθετών του. Το αποτέλεσμα ήταν άνισο.

Στο κομμάτι Supplies, καυχιόταν στους στίχους πως «έχει όλα τα αποθέματα» σε περίπτωση καταστροφής του κόσμου, το Say Something ειρωνικά, ταυτιζόταν με σελέμπριτι που δεν είχαν τίποτα να πουν εκεί έξω, η παρουσία της Αλίσια Κις ήταν τελείως ανούσια, ενώ το βιντεοκλίπ του Filthy, με το ρομπότ που χορεύει, μόνο αμηχανία προκαλούσε.

Το νέο του album, περιλαμβάνει ακόμα κι ένα νέο τραγούδι με τους NSync, το Paradise, ως «ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ με τη συμμετοχή των NSync», παρ' όλα αυτά, δείχνει να μην ενδιαφέρει απολύτως κανέναν.

Ας θυμηθούμε όμως κάτι εδώ. Πρόκειται για τον τραγουδιστή που κάποτε προειδοποιούσε τραγουδιστά «I'm bringing sexy back» και έβαζε φωτιά σε κάθε πάρτι. Πρόκειται για τον γόη του What Goes Around (Comes' Around) και του Senoritaγια τον ερμηνευτή του Lovestoned, που θεωρήθηκε στην εποχή του κάτι σαν μουσικό θαύμα.

Ο άνθρωπος αυτός σήμερα έχει γίνει cancel, έχει δει το όνομα του να γίνεται αιτία για ανέκδοτα. Πώς έγινε αυτό;

Η αποκαθήλωση, βήμα προς βήμα

Την 1η Φεβρουαρίου 2004, ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και η Τζάνετ Τζάκσον μοιράζονταν τη σκηνή του Superbowl, στο ημίχρονο του αγώνα. Όλη η Αμερική ήταν στραμμένη επάνω τους. Σε μια χορευτική μανούβρα που δεν πήγε καθόλου καλά, ο Τζάστιν έσκισε το φόρεμα της Τζάνετ, με αποτέλεσμα να αποκαλυφθεί η θηλή της. Το περιστατικό έγινε αμέσως viral, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμα το YouTube (και έγινε η αφορμή για να επιταχυνθεί η δημιουργία του site).

Η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ υπέβαλλε μήνυση στο κανάλι CBS με την αιτιολογία του ασεβούς τηλεοπτικού περιεχομένου, και οι μουσικές κυκλοφορίες της Τζάνετ Τζάκσον(!) τέθηκαν προσωρινά εκτός της αγοράς.

Πέρασαν χρόνια με έναν πόλεμο μηνύσεων, με θεωρίες συνωμοσίας που έλεγαν μεταξύ άλλων, πως το περιστατικό συνέβη «για να αποπροσανατολιστεί το κοινό από τον πόλεμο στο Ιράκ» και το 2021 αποκαλύφθηκε μια τρομακτική αλήθεια.

Σύμφωνα με τον στιλίστα του MTV, Γουέιν Σκοτ Λούκας, το περιστατικό είχε στηθεί από τον Τίμπλερλεϊκ, ώστε να στρέψει τη δημοσιότητα από την κοινή εμφάνιση Μπρίτνεϊ-Μαντόνα στα βραβεία του MTV, προς τη δική του εμφάνιση στο Superbowl.

Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε και από το ρεπορτάζ της εφημερίδας USA Today. Η Τζάνετ κράτησε μια μετριοπαθή στάση και ποτέ δεν κατηγόρησε ευθέως τον Τζάστιν. Ο Τίμπερλεϊκ από την πλευρά του, εξέδωσε μια «συγγνώμη» χωρίς συγκεκριμένο παραλήπτη. «Ζητώ συγνώμη από οποιονδήποτε προσβλήθηκε από το ενδυματολογικό ατύχημα που συνέβη στο Superbowl. Δεν υπήρχε πρόθεση και έχω μετανιώσει».

«Ήξερα ότι είχε κοιμηθεί τουλάχιστον με δύο άλλες γυναίκες, όσο ήμασταν σε σχέση. Άκουγα κι άλλα όμως, για θαυμάστριες και χορεύτριες. Επέλεξα να ακούω, αλλά να μη δίνω σημασία στα λόγια. Άλλωστε, ήμουν ερωτευμένη μαζί του», έγραφε η Μπρίτνεϊ Σπίαρς σε απόσπασμα της βιογραφίας της, που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2023.

Ναι, όντως τον είχε απατήσει, και γι' αυτό είχε γράψει εκείνος το Cry me a River, προηγουμένως όμως, η Σπίαρς είχε δεχτεί πολλά, χωρίς να αντιδρά. Όλα για την αγάπη; Όχι ακριβώς. Στην αυτοβιογραφία της, με τίτλο The Woman in me, η Μπρίτνεϊ αποκάλυπτε κάτι ακόμα χειρότερο. Ο Τζάστιν γνώριζε πως ήταν έγκυος, και της είχε ασκήσει τεράστια πίεση για να κάνει έκτρωση.

Τελικά είχε περάσει το θέλημα του. Ο πρώην σύντροφος της πάντως, με μήνυμα του στα social media, είχε στηρίξει την προσπάθεια της ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από την κηδεμονία του πατέρα της.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τον χωρισμό τους, ο Τζάστιν γνώρισε την ηθοποιό Τζέσικα Μπίελ. Και πάλι όμως, προέβη σε παράλληλες ερωτικές σχέσεις, μεταξύ άλλων και με την ηθοποιό Ολίβια Μουν. Το ζευγάρι πέρασε κρίση, αλλά κατάφερε να αφήσει πίσω του αυτά τα θέματα.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο Τζάστιν συνελήφθη στα Χάμπτονς για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Φώναζε «αφήστε με έχω πιεί ένα ποτό μόνο», με το ρεπορτάζ να αποκαλύπτει πως το συγκεκριμένο ποτό είχε «κάθε πιθανό αλκοόλ που βρισκόταν διαθέσιμο στο μπαρ» που είχε επισκεφθεί.

Η κραυγή «πρόσεξε, έχω παγκόσμια περιοδεία εγώ» ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ είχε μετατραπεί από ποπ σταρ, σε ένα ιντερνετικό αστείο. Δίκαια.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA