Μενού
paralia
EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Τον Ιούλιο του 2023, άνθρωποι απ' όλα τα μέρη της Ελλάδας διαμαρτυρήθηκαν για την καταχρηστική εκμετάλλευση του αιγιαλού και την παράνομη κατάληψη του χώρου με ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα από τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Το «Κίνημα της πετσέτας» όπως ονομάστηκε, ήταν το αποτέλεσμα της επί ετών δυσφορίας που προκαλούσε αυτή η αυθαίρετη κατάσταση και έλαβε τεράστιες διαστάσεις, με τις πρώτες διαμαρτυρίες να λαμβάνουν χώρα στο νησί της Πάρου. 

Ο Δήμαρχος Πάρου είχε δηλώσει: «Το πρόβλημα είναι υπαρκτό, θέλουμε να το λύσουμε και δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμία αυθαιρεσία στο νησί μας». 

organomeni paralia
EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Μάρτιο του 2024, εξήγησε με βίντεο στο TikTok το νέο σχέδιο νόμου για τις παραλίες.

@kyriakosmitsotakis_

Ελεύθερες παραλίες 🏖️

♬ original sound - Kyriakos Mitsotakis

Το ισχύον νομικό πλαίσιο ορίζει ότι το 70% θα πρέπει πλέον να είναι ελεύθερο από ξαπλώστρες, οι οποίες θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 4 μέτρα από τη γραμμή της θάλασσας.

Για τις παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές NATURA, το 70% γίνεται 85%. Καθιερώνονται επίσης «απάτητες παραλίες» σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντολογικής αξίας όπου δεν επιτρέπονται οι ξαπλώστρες.

Όποιος πολίτης παρατηρήσει αυθαιρεσίες μπορεί να τις καταγγείλει ηλεκτρονικά

Πριν μερικές ημέρες, διενεργήθηκε έλεγχος κλιμακίου στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου, όπου και διαπιστώθηκε η εγκατάσταση 19 παράνομων κατασκευών εντός της θάλασσας και παραβάσεις στον αιγιαλό.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA