Μενού
sweeden
Κιρούνα, Σουηδία. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ζούμε σε μια εποχή που γίνονται κρίσιμες κινήσεις στη σκακιέρα της γεωπολιτικής. Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας έχει δημιουργήσει νέες, διακρατικές συμμαχίες, με χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία, να αυτο-προτείνονται ως σύμμαχοι της Ρωσίας ή της Δύσης, ή να προσπαθούν έστω να επηρεάσουν κάποιες εξελίξεις, αυτόνομα.

Σε αυτή την απρόβλεπτη σκακιέρα, η Κίνα παίζει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι ίσως, η πιο σημαντική δύναμη ως προς την παραγωγή (και εξαγωγή) σιδηρομεταλλευμάτων παγκοσμίως.

Γιατί μας αφορούν τα σιδηρομεταλλεύματα;

Καταρχήν, γιατί το 90% των σιδηρομεταλλευμάτων που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, έρχονται από την Κίνα. Τι φτιάχνουμε όμως με τα συγκεκριμένα μεταλλεύματα; Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, θα επιστρατεύσουμε κάποια απλά παραδείγματα. 

Στην καθημερινότητα μας, χρησιμοποιούμε ασύρματα ακουστικά για να ακούσουμε μουσική. Αυτά έχουν κατασκευαστεί από νεοδύμιο. Οι οθόνες των έξυπνων συσκευών μας, στις οποίες βλέπουμε βίντεο ή σκρολάρουμε στα social media, έχουν λανθάνιο, γίτριο, γαδολίνιο. Με αυτά τα μέταλλα κατασκευάζονται σύγχρονες οθόνες, που προβάλλουν τα αρχεία βίντεο που αναζητάμε, εξοικονομώντας παράλληλα, την μπαταρία της συσκευής μας.

Το καλώδιο οπτικής ίνας με το οποίο συνδεόμαστε online για να γράψουμε αυτό το άρθρο, είναι κατασκευασμένο από έρβιο. Βγαίνοντας στον δρόμο, θα καλέσουμε ενδεχομένως ένα ταξί, που μπορεί να είναι ηλεκτρονικό αυτοκίνητο. Η μηχανή του μετατρέπει τον ηλεκτρισμό σε κίνηση, μέσω μαγνητών που είναι κατασκευασμένοι από νεοδύμιο.

Τα σύγχρονα αεροπλάνα με τα οποία ταξιδεύουμε ανά τον κόσμο, κατασκευάζονται από κράμα αλουμινίου-σκάνδιου. Όταν βγάζουμε ένα χαρτονόμισμα (όχι για να αγοράσουμε ένα αεροπλάνο, αλλά για χιλιάδες άλλους λόγους), βλέπουμε ένα υδατογράφημα γνησιότητας επάνω του. Αυτό έχει κατασκευαστεί από ευρώπιο.

Κάπου εδώ θα σταματήσουμε με τα παραδείγματα, υπογραμμίζοντας πως τα πολεμικά υποβρύχια και τα τανκς κατασκευάζονται επίσης από σπάνια μέταλλα. Μεταξύ άλλων και τα αεροπορικά σκάφη τύπου F35, χρειάζονται τουλάχιστον 420 κιλά σπάνιων μετάλλων. 

Καλωσόρισες Περ Γιέγκερ, Κιρούνα

Στην έκταση Πέρ Γιέγκερ, στην πόλη Κιρούνα έχει ανακαλυφθεί μια νέα, τεράστια, υπόγεια «αποθήκη» σιδηρομεταλλευμάτων. Συγκεκριμένα, το ορυχείο Περ Γιέγκερ, σύμφωνα με τα σχετικά δεδομένα, διαθέτει πάνω από ένα εκατομμύριο ανεκμετάλλευτους τόνους σπάνιων γαιομεταλλευμάτων.

Για να κάνουμε τις συγκρίσεις, σήμερα στα υπάρχοντα ορυχεία της Κιρούνα, που κάνουν εργασίες εξορύξεων από το 1898, ετησίως εξάγονται 300-400 εκατομμύρια τόνοι μετάλλων που ικανοποιούν περίπου το 10% των αναγκών της ηπείρου μας σε σιδηρομεταλλεύματα, ανάμεσα τους και φώσφορο.

Το ορυχείο Περ Γιέγκερ υπολογίζεται πως μπορεί να αποδώσει τα πενταπλάσια. Ο φώσφορος είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την παραγωγή ορυκτών λιπασμάτων, τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την παραγωγή τροφίμων. 

Πώς θα «πτωχεύσουμε» την Κίνα;

Η LKAB, η εταιρεία εξορύξεων μετάλλων που έχει ιδρύσει η κυβέρνηση της Σουηδίας, σε συνεργασία με την νορβηγική εταιρεία REEtec, αναπτύσσει νέες τεχνολογίες για τον διαχωρισμό σπάνιων μετάλλων από τη γη και την εξόρυξη φωσφόρου.

Η γραμμή παραγωγής που θα δημιουργηθεί από αυτήν τη σύμπραξη, σε βιομηχανικό πάρκο στην περιοχή Lulea, έχει ως στόχο τον πολλαπλασιασμό των εξορύξεων σπάνιων μετάλλων σε όλη την περιοχή της Κιρούνα (και στο Περ Γκέγκιερ), ώστε μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2020, η Ευρώπη να έχει φτάσει κοντά στο στόχο της ανεξαρτησίας, ως προς την εισαγωγή μεταλλευμάτων από την Κίνα.

Μπορούμε άραγε;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA