Μενού
super market
Σούπερ Μάρκετ | Eurokinissi/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζεται το «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα τρεις μήνες μετά την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης με τους καταναλωτές να αναγκάζονται να αναζητούν συνεχώς προσφορές και τιμές, τις οποίες να αντέχει το πορτοφόλι τους.

Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του Open, τον περασμένο Νοέμβριο μία εξάδα αυγά κόστιζε 3,08 ευρώ, ενώ τώρα η τιμή της έχει ανέβει στα 3.87 ευρώ.

Άνοδο 0,41 ευρώ έχει σημειώσει η τιμή στο αλεύρι, αλλά και στα μακαρόνια. Ένα πακέτο τον Νοέμβριο του 2023 κόστιζε 0,79 ευρώ και τώρα η τιμή του είναι 0,91 ευρώ.

Η τιμή ενός χυμού, συσκευασίας ενός λίτρου, από 2,60 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2023, τώρα έχει εκτοξευτεί στα 3,18 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,58 ευρώ.

Η τιμή του λαδιού «ζαλίζει» αφού ένα μπουκάλι ενός λίτρου, ιδιωτικής ετικέτας κοστίζει 10,90 ευρώ, ενώ η τιμή του λαδιού επώνυμης ετικέτας φτάνει μέχρι και τα 16 ευρώ, με την τιμή να έχει σημειώσει - μέσα σε έναν χρόνο - αύξηση 56,8%

Την ίδια στιγμή προς κατάργηση οδεύει το μέτρο με το πλαφόν 7% που έριξε την τιμή του βρεφικού γάλακτος κατά 5,12 ευρώ. Αν και αρχικά το εν λόγω μέτρο δεν είχε ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με το Open, αναμένεται να καταργηθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Από κει και πέρα εάν χρειαστεί, θα επανεξεταστεί η εφαρμογή του. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 2023 τα ελληνικά νοικοκυριά πλήρωσαν το ακριβότερο γάλα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συγκριτικά με άλλες χώρες καταγράφηκαν υψηλότερες τιμές σε γαλακτοκομικά προϊόντα, τυριά και αυγά. 

Από πλευράς του ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε - μεταξύ άλλων - ότι γίνονται προσπάθειες μέσα από συναντήσεις με τους επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ και τους βιοιμηχάνους τροφίμων «για να γίνει πράξη η αποκλιμάκωση τιμών στα βασικά είδη διαβίωσης για τη μέση ελληνική οικογένεια».

Την επόμενη Τρίτη θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στη συνέχεια με τον Συνήγορο Καταναλωτή και με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Τροφίμων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA