Μενού
asproparides
Οι Ασπροπάρηδες στα Μετέωρα | @Elliniki Ornithologiki Etaireia
  • Α-
  • Α+

Μετά από έξι χρόνια, ο «εργένης» των Μετεώρων επέστρεψε με ταίρι και πλέον έγινε και πατέρας. Ο λόγος για τον Ασπροπάρη που η ιστορία του είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου τον Απρίλιο, όταν για πρώτη φορά εθεάθη με ταίρι. 

Τότε, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ανέφερε πως έγινε «ένα θαύμα στα Μετέωρα» αφού «μετά από χρόνια φιλοξενούν ζευγάρι Ασπροπάρηδων στα βράχια τους». 

Με την επιστροφή ζευγαριού μετά από έξι χρόνια, τον Ιούνιο υπήρξε μία ακόμη ευχάριστη έκπληξη αφού γεννήθηκε ο πρώτος νεοσσός Ασπροπάρης στα Μετέωρα από το 2018

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής - ΟΦΥΠΕΚΑ και το Δασαρχείο Καλαμπάκας, παρακολουθούσε συστηματικά τη φωλιά όπου το ζευγάρι κλωσούσε. Οι γονείς Ασπροπάρηδες φροντίζουν από κοινού την επώαση των αυγών για διάστημα περίπου 1,5 μήνα...

Καθώς το αυγό δεν ήταν άμεσα ορατό η εξέλιξη της αναπαραγωγής ήταν αβέβαιη, έως ότου στις αρχές Ιουνίου διακρίθηκε, από τον ερευνητή πεδίου της Ορνιθολογικής, το κεφάλι του νεοσσού ανάμεσα στα μαλλιά προβάτου που χρησιμοποιούν οι Ασπροπάρηδες για να φτιάξουν τη φωλιά τους.

asproparis
ornithologiki.gr

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την επιβίωση του νεοσσού, αλλά και των ίδιων των ενήλικων πουλιών. Η ανατροφή του μικρού απαιτεί παροχή μεγάλης ποσότητας φαγητού, γεγονός που συνεπάγεται πολλά δρομολόγια προς αναζήτηση τροφής από τους γονείς, αυξάνοντας τον κίνδυνο να βρεθεί στο διάβα τους κάποιο δηλητηριασμένο δόλωμα ή ζώο.

Κάτι τέτοιο θα είχε ολέθριες συνέπειες, μιας και θα προκαλούσε είτε τη δηλητηρίαση του νεοσσού είτε τη δηλητηρίαση των ίδιων των γονιών, όπως είχε συμβεί το 2015 σε μία πολύ κοντινή φωλιά στα Μετέωρα.

Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα δηλητηρίασης, η Ορνιθολογική σε συνεργασία με το Δασαρχείο Καλαμπάκας και με την οικονομική υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ, λειτουργεί από τον Μάιο την ειδικά διαμορφωμένη ταΐστρα στην περιοχή της Βλαχάβας, η οποία λειτουργούσε εδώ και πάνω από μία δεκαετία στο πλαίσιο δυο Προγραμμάτων LIFE για την προστασία του Ασπροπάρη. Η ταΐστρα παρέχει στο ζευγάρι μια σταθερή και ασφαλή πηγή τροφής, μειώνοντας την ανάγκη αναζήτησης τροφής σε άλλες περιοχές.

Ο απειλούμενος Ασπροπάρης

Στην Ελλάδα, είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιος ο Ασπροπάρης και οι πληθυσμοί του βαίνουν επικίνδυνα μειούμενοι. Συμπεριλαμβανόταν στο «Κόκκινο Βιβλίο» (Red Data Book) των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδας στην κατηγορία «ΤΡΩΤΑ» (Vulnerable), ωστόσο, είναι πλέον Κρισίμως Κινδυνεύον είδος.

Στον ελλαδικό χώρο, ο Ασπροπάρης συναντάται και με άλλες ονομασίες, όπως Αστραπάρης, Ασπρόγυπας, Λευκόγυπας, Μικρό Όρνιο, Μπατζουτιέρα, Σκανίτης, Κουκκάλογο (Ήπειρος), Καλιατζάρης (Θράκη), Τυροκόμος (Θεσσαλία, Κοζάνη).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA