Μενού
1844
Οι εκλογές του 1844
  • Α-
  • Α+

Οι πιο διαβασμένοι θα το ήξεραν. Οι πιο... «πονηροί» θα το κατάλαβαν από τον τίτλο. Η παλαιότερη πολιτική οικογένεια της χώρας δεν είναι, όπως θα φανταζόντουσαν οι περισσότεροι, ούτε οι Παπανδρέου, ούτε οι Καραμανλήδες, ούτε οι Μητσοτάκηδες. Είναι οι Βαρβιτσιώτηδες και για τον λόγο αυτό η χθεσινή ανακοίνωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη πως αποχωρεί από τη Βουλή αλλά και από την πολιτική γενικότερα, αποκτά μια ιστορική διάσταση.

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την Επανάσταση του 1821

Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, μετά την Επανάσταση του 1821, διεξήχθησαν σε μια περίοδο τεσσάρων μηνών από την κυβέρνηση του εκσυγχρονιστή Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, ηγέτη του Αγγλικού Κόμματος, κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου, που όριζε περίοδο οκτώ ημερών κατ' ανώτατο όριο. Οι πολίτες ξεκίνησαν να ψηφίζουν Μάη και τελείωσαν... Αύγουστο κάτι που είναι ξεκάθαρο πως δημιουργούσε πρόβλημα στην διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Ειδικά τον πρώτο καιρό. Για... exit polls, βέβαια, ούτε λόγος!

Η προεκλογική περίοδος ήταν σφοδρή, με συχνές καταγγελίες από την αντιπολίτευση (Ρωσικό και Γαλλικό Κόμμα) για απόπειρες καλπονοθείας εκβιασμούς και χρηματισμούς. Οι εκλογές έγιναν με ψηφοδέλτιο και πλειοψηφικό σύστημα στενής περιφέρειας, ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι άνδρες άνω των 25 ετών. Παρά τις καταγγελίες της, νικήτρια αναδείχθηκε η αντιπολίτευση (ο συνασπισμός του Ρωσικού και του Γαλλικού Κόμματος, δηλαδή των συντηρητικών δυνάμεων της τότε εποχής), προς ανακούφιση του Παλατιού. Πρωθυπουργός ανέλαβε ο ηγέτης του Γαλλικού Κόμματος Ιωάννης Κωλέττης, που κυριάρχησε την επόμενη τριετία στην πολιτική σκηνή και επικρίθηκε για τη δημαγωγία του και τις παραβιάσεις του Συντάγματος. Για την ιστορία και μόνο να αναφερθεί πως η πρώτη Βουλή των Ελλήνων, που προέκυψε από εκλογική αναμέτρηση συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1845. Ο Κωλλέτης εξάντλησε την πρώτη του τριετία, κέρδισε και τις επόμενες εκλογές (1847) με συντριπτική πλειοψηφία αλλά αμέσως μετά πέθανε από νεφρίτιδα, σε ηλικία 73 χρόνων.

Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829, δηλαδή με «έμμεση και καθολική ψηφοφορία του άρρενος πληθυσμού άνω των 25 ετών». Εξελέγησαν 244 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των αλύτρωτων περιοχών που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονταν σε κάθε εκλογική περιφέρεια εξαρτώταν από τον πληθυσμό της. Επαρχίες πάνω από 10.000 κατοίκους εξέλεγαν ένα βουλευτή, έως 20.000 κατοίκους δυο βουλευτές, έως 30.000 κατοίκους τρεις βουλευτές, πάνω από 30.000 κατοίκους εξέλεγαν τέσσερις βουλευτές, Προνομιακά η Ύδρα θα εξέλεγε τρεις βουλευτές, οι Σπέτσες δύο βουλευτές και «οι εν Ελλάδι Ψαριανοί» δύο βουλευτές. Επίσης, έναν βουλευτή θα εξέλεγαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ιστορικά, πάντως, το σωστό είναι (και θα πρέπει να λέγεται) πως κοινοβουλευτικό σύστημα με τη στενή έννοια του όρου, υπήρξε με την καθιέρωση της αρχής της Δεδηλωμένης στα 1875 από το Χαρίλαο Τρικούπη. Συνεπώς, κατά την άποψη αυτή, πρώτος κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Ο καπετάν Ζαχαρίας Μαρμπιτσιώτης και ο βουλευτής Πέτρος Βαρβιτσιώτης

Ένας από τους βουλευτές που εκλέχθηκε σε εκείνες τις πρώτες εκλογές ήταν και ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης από το χωριό Βαρβίτσα ή Μπάρμπιτσα της Λακωνίας! Το συγκεκριμένο χωριό ήταν η γενέτειρα του θρυλικού κλέφτη Ζαχαρία Μπαρμπιτσιώτη, του ατρόμητου Καπετάν Ζαχαρία ο οποίος δολοφονήθηκε στα Τσέρια της Ανδρουβίτσας στις 20/7/1804 ύστερα από «μπαμπεσιά» από τον κουμπάρο του Κουκέα στον Πύργο του. Αιτία ήταν η είσπραξη της επικήρυξης 50.000 γρόσια από τους Τούρκους, υπό την προϋπόθεση να παραδοθεί ζωντανός. Φυσικός Αυτουργός ήταν ο ανιψιός του Κουκέα, ονόματι Μουκέας. Ο Μπαρμπιτσιώτης ήταν αυτός που ενέπνευσε τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Γύρω από το όνομα και τα κατορθώματα του, δημιουργήθηκε θρύλος. Έλεγαν ότι με το σπαθί του έκοβε, με μια μόνο κίνηση, κεφάλι ταύρου. Ότι με ένα σάλτο, περνούσε πάνω από 5 άλογα.

Μετά τον Πέτρο Βαρβιτσιώτη, σειρά είχε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παππούς του πρώην - πλέον - βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος υπήρξε βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος την περίοδο 1946 – 1950.

Ο διάδοχός του, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών βουλευτής της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας. Χρημάτισε υφυπουργός Εσωτερικών (1974), υφυπουργός Εξωτερικών (1974 - 1975), υπουργός Εμπορίου (1975 - 1977), υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (1977 - 1980), υπουργός Εθνικής Άμυνας (1989 και 1990 - 1993) και υπουργός Δικαιοσύνης (1992, ταυτόχρονα με τη θητεία του στο Εθνικής Άμυνας).

Τελευταίο (;) μέλος της οικογένειας με παρουσία στη Βουλή ήταν μέχρι και χθες ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Υπήρξε βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία από το 2000 έως το 2024. Χρημάτισε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου (από το 2013 έως το 2015), υφυπουργός Εξωτερικών (από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2009, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Μάιο του 2023). Ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στις 27 Ιουνίου 2023 και παραιτήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 με αφορμή άστοχη δήλωση που έκανε για την υπόθεση της δολοφονίας του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο όταν μέλη του πληρώματος του «Blue Horizon» τον πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα, στο λιμάνι του Πειραιά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA