Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή, μίλησε σήμερα (26/6) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εμφανίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Reader, με ειλικρινή διάθεση να ακούσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των βουλευτών του.

Ο πρωθυπουργός έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία σχετικά με την υπόθεση του Φρέντη Μπελέρη και την παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από πλευράς Σκοπίων.

Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Δεν ξεκινήσατε καλά, παραβιάζετε το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις σχετικές σας συμφωνίες».

«Πάψτε να λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο» επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει για τα Τίρανα: «Αυτό ισχύει και για την Αλβανία, καθώς η χθεσινή απόφαση για τον Φρέντη Μπελέρη, θέτει την Αλβανία αντιμέτωπη με την Ευρωβουλή συνολικά. Ο Φρέντης Μπελέρης πρέπει να αναλάβει τα χρέη του ως ευρωβουλευτής και όχι όπως έγινε όταν ήταν Δήμαρχος Χειμάρρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα | Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αποτίμηση των ευρωεκλογών

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας πως μπορεί να μην «άγγιξαν» τους επιθυμητούς στόχους, αλλά «καταφέραμε να καταγράψουμε τη σαφή επικράτηση της παράταξής μας».

«Οι πολίτες ζητούν λιγότερα λάθη και περισσότερη προσπάθεια. Χειροπιαστά αποτελέσματα αντί για λόγια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που αφορούν στις ευρωεκλογές, τα οποία ωστόσο έλειψαν από τον διάλογο. Ειδική αναφορά έκανε και στην πρόταση για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. «Θα επιμείνω και στη νέα σύνθεση της Κομισιόν για τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών και για την από κοινού προστασία του εναέριου χώρου» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν αλλάζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. «Έχουμε ένα χρέος να χαράξουμε καθαρό ορίζοντα. Και να μείνουμε μακριά από σύννεφα που θολώνουν το τοπίο, όπως δήθεν ψευτοδιλήμματα περί δήθεν στροφής προς το κέντρο, προς τα δεξιά».

«Ο δικός μας δρόμος οδηγεί μόνο μπροστά. Και είμαστε μακριά από ξεπερασμένες ταμπέλες που στην εποχή μας μάλλον έχουν εξαντλήσει τη σημασία τους», τόνισε, απορρίπτοντας τα περί επιστροφής στις ρίζες. «Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τις «ρίζες» μας - αν, όμως, το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε οι ρίζες ξεραίνονται. Ενώ όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε δικαιώνουν και εκείνες τον ρόλο τους» διευκρίνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή | Eurokinissi

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Λέμε όχι σ' αυτούς που θέλουν μία μικρή και φοβική ΝΔ»

Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή συνεδρίαση συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός έτους από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές του Ιουνίου 2023.

«Πήραμε μια ηχηρή εντολή από τους πολίτες να κάνουμε πράξη το σχέδιο μας. Η εντολή αυτή ισχύει στο ακέραιο και μετά τις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα δεν καταγράφει το στόχο που είχαμε θέσει, αλλά καταγράφει την καθαρή υπεροχή της ΝΔ» είπε.

Συμπλήρωσε ότι «πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ερμηνεύσουμε τη στάση των ψηφοφόρων κυρίως αυτών που απείχαν στο όνομα των δικών μας αδυναμιών» σημειώνοντας ότι όσοι απείχαν «συνειδητά επέλεξαν να μην εμπιστευτούν άλλη πολιτική δύναμη».

«Βαδίζουμε ανανεώνοντας το δυναμικό μας λέμε όχι σε αυτούς που θέλουν μια μικρή και φοβική ΝΔ» διευκρίνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «δεν δέχομαι κουβέντα για τον κοινωνικό και πατριωτικό χαρακτήρα της παράταξής μας», προσθέτοντας πως ο φράκτης του Έβρου και η ανανέωση των εξοπλιστικών αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη «θωράκιση της χώρας».

Ο πρωθυπουργός μίλησε, επιπρόσθετα, για τις αυξήσεις των μισθών και συντάξεων που «μόνο αυτή η κυβέρνηση έχει πετύχει», τη μείωση της φορολογίας και τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων, για να δοθεί ένα βοήθημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. «Είχαμε δεσμευτεί ότι θα ενισχύσουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Ποια συμφέροντα υπηρετούμε εμείς; Υπηρετούμε τα συμφέροντα των πολιτών». 

Δεν έλειψαν, τέλος, οι αιχμές για την αντιπολίτευση, που υπόσχεται λεφτόδεντρα, απορρίπτοντας τη δημαγωγία. «Έχουμε μία τριετία μπροστά μας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, έκανε λόγο για κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. «Δεν θα κατεβάσουμε τον πήχη των φιλοδοξιών μας, έστω κι αν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα γίνεται συχνά αλεξικέραυνο για την αδυναμία της καθημερινής ζωής. Πολλές φορές και άδικα» συμπλήρωσε σχετικά. 

Καταληκτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε το σενάριο των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως θα γίνουν το 2027.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA