Μενού
mitsotakis
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

«Όλοι μαζί θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη αναποδιά» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της σύσκεψης στo συντονιστικό κέντρο της Λάρισας. «Προτεραιότητά μας είναι η διάσωση των πολιτών», από τις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο. 

«Να είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, δεν το βάζουμε κάτω, στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως θα ζητηθούν κονδύλια για τη στήριξη των πληγέντων από την ΕΕ, ισχυριζόμενος πως η χώρα έχει τους πόρους που χρειάζονται για να τους βοηθήσει. 

«Η χώρα μας αντιμετωπίζει το ισχυρότερο καιρικό φαινόμενο στην ιστορία της, μία πρωτοφανή θεομηνία η οποία έχει πλημμυρίσει έκταση τριπλάσια του Ιανού. Να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους», είπε ο κ. Μητσοτάκης και ευχαρίστησε όσους βοηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης. 

«Το καιρικό φαινόμενο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί ως προς τις βροχές αλλά έχουμε προβλήματα στη Λάρισα με τον Πηνειό καθώς κατεβαίνουν νερά από τις περιοχές που έχουν πληγεί», σημείωσε. 

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως ξεκινά άμεσα η στήριξη όσων επλήγησαν «και θέλω να διαβεβαιώσω όλους πως η χώρα έχει και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τον μηχανισμό αρωγής ώστε οι συμπολίτες μας να δουν γρήγορα την ανακούφιση που μπορεί να τους παρέχει το κράτος». 

«Έχω κινήσει ήδη τις διαδικασίες ώστε να λάβει η χώρα μας τη στήριξη που της αξίζει, έχω στείλει ήδη επιστολή στην πρόεδρο Φον Ντερ Λάιν για να έχουμε πρόσθετη στήριξη. Έχω επικοινωνήσει με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων ώστε να πάρουμε δάνειο με ευνοϊκούς όρους για να κάνουμε άμεσα παρεμβάσεις στα έργα υποδομής», είπε.

 

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του από το δημαρχείο Καρδίτσας όπου συμμετείχε σε σύσκεψη με τους δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν, δήλωσε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Θα κινητοποιήσω και ό,τι ευρωπαϊκό πόρο υπάρχει για να μπορέσουμε να έχουμε πρόσθετη στήριξη, για να καλύψουμε πρώτα απ’ όλα τις ανάγκες σε αποζημιώσεις των νοικοκυριών. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών - οικοσκευές και αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό. Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ, είμαι πάντα εδώ στα δύσκολα. Θα βάλουμε πλάτη, θα στηρίξουμε την Αυτοδιοίκηση». Πρόσθεσε δε πως «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι, είτε είναι ευρωπαϊκοί πόροι. Δεν θα υπάρχει -να το τονίσω αυτό- ζήτημα πόρων. Υπάρχει ζήτημα γρήγορης υλοποίησης των έργων. Το λέω αυτό γιατί ξέρω και για μένα πόσο δύσκολο είναι όταν έρχονται τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Είμαστε, όμως, σε θέση, θα το επαναλάβω αυτό, να μπορούμε να το διαχειριστούμε. Και με την αρωγή της Ευρώπης, την οποία θα διεκδικήσω, και μέσα από εθνικούς πόρους τους οποίους μπορούμε να βρούμε, κυρίως ως προς τις άμεσες ανάγκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε πάνω από τις πληγείσες και προσγειώθηκε στο στάδιο της Καρδίτσας όπου μίλησε με τους απεγκλωβισθέντες που μετέφεραν εκείνη την ώρα τα ελικόπτερα, με τους διασώστες της πυροσβεστικής και του στρατού, τους πιλότους, το προσωπικό του ΕΚΑΒ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές.

mitsotakis-syntonistiko
Κυριάκος Μητσοτάκης | Ελλ. Κυβέρνηση

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA