Μενού
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός στέκεται έξω από το Μέγαρο Μαξίμου | EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
  • Α-
  • Α+

Παράταση του μέτρου για φθηνό αγροτικό ρεύμα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

«Θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος ΓΑΙΑ, το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την παράταση που θα διαρκέσει τέσσερις μήνες. 

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ θα τεθεί προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν του τέλος του καλοκαιριού. 

Όσον αφορά τις τιμές των φυτοφαρμάκων, τόνισε πως «τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα απ’ ‘ότι σε γειτονικές χώρες» και τόνισε πως «αυτές οι πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές». 

Μιλώντας για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε ότι ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις τους υπογραμμίζοντας όμως ότι «θα τις λαμβάνουν μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν».

«Κανόνας αδιαπραγμάτευτος για την κυβέρνηση. Εισπράττουν στήριξη και επιδοτήσεις αυτοί που τις δικαιούνται και ο νοών νοείτω», επεσήμανε. 

Για την πράσινη μετάβαση είπε πως το υπουργείο και ο ίδιος προσωπικά θα συνεχίσουν την προσπάθεια. «Η πράσινη μετάβαση είναι μια πραγματικότητα και μια υποχρέωση που έχουμε πάνω απ’ όλα για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομές», σημείωσε. 

«Πρέπει να γίνει όμως με τέτοια ταχύτητα χωρίς περιττή γραφειοκρατία, που να μη στραγγαλίζει τελικά τους παραγωγούς και ειδικά τους μικρούς παραγωγούς», τόνισε. 

«Έχουμε ήδη πετύχει σημαντικά βήματα εξορθολογισμού. Την εξαίρεση μικρών παραγωγών κάτω των 100 στρεμμάτων από βαριές διαδικασίες που χτυπούσαν ουσιαστικά το εισόδημά τους. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια καθώς θα εισέλθουμε και στις όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν στον πυρήνα της ΚΑΠ», τόνισε. 

Από τη μεριά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός μας έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που εδράζονται σε ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο που αφορά σύμφωνα με το οποίο ότι πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα στην κατεύθυνση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων».

Πρόσθεσε επίσης ότι ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, το αυξημένο κόστος παραγωγής αλλά και η νέα ΚΑΠ.

Τέλος, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι δόθηκε εντολή από τον πρωθυπουργό «να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου και να κάνουμε τη ζωή τους πιο εύκολη».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA