Μενού
mitsotakis-kyriakos
Κυριάκος Μητσοτάκης | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Με ειλικρινή διάθεση να ακούσει τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των βουλευτών του κόμματος για την πύρρειο νίκη της παράταξης στις πρόσφατες ευρωεκλογές προσέρχεται ο Πρωθυπουργός στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στις 11 το πρωί στη Βουλή.

Στόχος του ίδιου είναι να ακουστούν όλες οι απόψεις ώστε η όποια πίεση να εκτονωθεί και να μην υφέρπει, καθώς και να δώσει απαντήσει σε όλες τις ανησυχίες που θα διατυπωθούν ονομαστικά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου γνωρίζει ότι θα υπάρξουν γκρίνιες και διαφορετικές απόψεις και θεωρεί ότι αυτές είναι καλό να εκφραστούν αφιλτράριστα, ώστε να καθησυχάσει το εσωτερικό του κόμματος και να δώσει το στίγμα μίας συνολικής δυναμικής επανεκκίνησης που θα λειτουργήσει ως τονωτική ένεση.

Συνεδρίαση τουλάχιστον δυο ωρών

Δηλωτικό των προθέσεων του Πρωθυπουργού είναι ότι η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει τουλάχιστον 2 ώρες. Χρόνος που μεταφράζεται σε μια μικρή δική του εισήγηση ώστε να αφήσει τον υπόλοιπο σε ομιλίες βουλευτών.  Οι «γκρίνιες» είναι δεδομένο ότι θα εστιάσουν τόσο στη «δεξιά στροφή» που ζητούν ορισμένα γαλάζια στελέχη εκτιμώντας ότι επί ηγεσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη η παράταξη έγειρε περισσότερο προς το κέντρο, όσο και γύρω από το νομοσχέδιο θέσπισης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που θεωρήθηκε από κάποιους ότι κόστισε πολιτικά στο κόμμα απομακρύνοντας παραδοσιακούς ψηφοφόρους του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως έχει ήδη απαντήσει σε αμφότερα τα ζητήματα. Αφενός έχει απορρίψει μία στροφή της κυβέρνησης της ΝΔ προς τα δεξιά. Επιμένοντας σε μια πολιτική που μακριά από τις παλαιές διαχωριστικές γραμμές εστιάζει στην πολιτική των μετρήσιμων αποτελεσμάτων προς όφελος των πολιτών, τονίζοντας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό ότι η ΝΔ θα ακολουθήσει το δρόμο «με κατεύθυνση μόνο μπροστά» χωρίς «υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο» και υπογραμμίζοντας ότι η διεύρυνση της ΝΔ έφερε μόνο επιτυχίες.

Αναφορικά, δε, με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει αναγνωρίσει το πολιτικό κόστος, αλλά έχει υπεραμυνθεί της ρύθμισης ως «δίκαιης και σωστής» για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα, θέτοντας το timing εκδήλωσής της στο πλαίσιο του συμβολαίου αλήθειας που έχει υπογράψει με τους πολίτες, καθώς ψήφιση του νόμου μεταγενέστερα των ευρωεκλογών θα προσιδίαζε σε «εξαπάτηση» της κοινωνίας.

Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επιμείνει ότι το κυρίαρχο μήνυμα των πολιτών στην κάλπη της 9ης Ιουνίου και ιδίως εκείνων που είχαν ψηφίσει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 2023 και τώρα απείχαν, ήταν «περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις». Προς απόδειξη ουσιαστικής λήψης αυτού του μηνύματος ο ίδιος θα υπογραμμίσει εκτός από τον ανασχηματισμό τις νέες κυβερνητικές πρωτοβουλίες που έχει ήδη ανακοινώσει επισκεπτόμενος τα Υπουργεία που άλλαξαν χέρια. Από την παράταση των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, μέχρι τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων για τη στήριξη των συνταξιούχων με  προσωπική διαφορά, μέχρι τις επικείμενες βελτιώσεις στο ΑΣΕΠ για την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης. Ο ίδιος αναμένεται να επαναλάβει τις προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος.

Ομιλία σε... εθνικό και διεθνές επίπεδο

Μιλώντας σε εθνικό επίπεδο για: ακρίβεια, στέγη, Airbnb. ΑΣΕΠ, υγεία, ασφάλεια, καθημερινότητα - MMM, οικονομία, αύξηση μισθών, μείωση ανεργίας, επενδύσεις, αναθεώρηση επιδοματικής πολιτικής και συνέχιση μείωσης φόρων. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για: τη διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, την κοινή άμυνα, τα ζητήματα τιμών με αιχμή τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την ανταγωνιστικότητα της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξάλλου έχει ήδη αναγνωρίσει ότι υπήρξαν αστοχίες και ότι τώρα η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα, και αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει ξεκάθαρα ότι θα εφαρμόσει στην πράξη και σε όλα τα επίπεδα. Ταυτοχρόνως πάντως θα υπογραμμίσει πως η σε μια περίοδο αλλεπάλληλων εισαγόμενων κρίσεων και δυσκολιών η ΝΔ  έχει πετύχει σημαντικά διαδοχικά εκλογικά που είχε να καταγράφει χρόνια, και αυτό όπως θα τονίσει οφείλεται και στον αγώνα που δίνουν οι βουλευτές της ΝΔ εντός και εκτός Κοινοβουλίου.

Δίνοντας πάντως τον τόνο της ταυτόχρονης μάχης των στελεχών της ΝΔ και εκείνων που την εμπλούτισαν από άλλους πολιτικούς χώρους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε χθες πως: «Αλλά οφείλεται και στο γεγονός ότι έχουν έρθει νέα στελέχη τα τελευταία χρόνια στο κόμμα και έχουν μεγαλώσει ουσιαστικά τη Ν.Δ. Αυτό, λοιπόν, είναι το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή είναι η σταθερή του επιδίωξη. Είναι μια από τις βασικές του προτεραιότητες. Να συνεχίσει η Ν.Δ. να απαντά στα αιτήματα της κοινωνίας, να συνεχίζει να κοιτάει μπροστά, να μη γυρίζει πίσω, όπως ακριβώς τα είχε περιγράψει πριν από πολλές δεκαετίες ο ιδρυτής του κόμματος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA