Μενού
mixailidou kerameos
Η Δόμνα Μιχαηλίδου με τη Νίκη Κεραμέως. | EUROKINISSI
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Παρασκευής οι τελετές παράδοσης-παραλαβής σε υπουργεία που άλλαξαν επικεφαλής μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Μετά την ορκωμοσία τους ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, στα υπουργεία τους βρέθηκαν για την τελετή παράδοσης-παραλαβής οι Τάκης Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης και Επενδύσεων), Θοδωρής Λιβάνιος (Εσωτερικών), Νίκη Κεραμέως (Εργασίας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Μετανάστευσης και Ασύλου), Κώστας Τσιάρας (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

Υπουργείο Ανάπτυξης

Σε εγκάρδιο κλίμα άλλαξε χέρια το υπουργείο Ανάπτυξης. Να σημειωθεί ότι ο Κώστας Σκρέκας αποχώρησε και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ορίστηκε στη θέση του.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε:

  • «Δεσμεύομαι ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις κρίσιμες ευθύνες που σήμερα αναλαμβάνω.
  • Παραλαμβάνω τη σκυτάλη από έναν άξιο συνάδελφο και φίλο.
  • Δύο είναι οι στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης: η καταπoλέμηση της ακρίβειας και η πάταξη της αισχροκέρδειας».

Υπουργείο Εσωτερικών

Σε πολύ καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών. Η Νίκη Κεραμέως παρέδωσε «τη σκυτάλη» στον Θοδωρή Λιβάνιο.

Η Νίκη Κεραμέως είπε:

  • «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που παραδίδω σήμερα τη θέση αυτή, καθώς ολοκληρώνεται για μένα ένας πολύ γόνιμος κύκλος στο Υπουργείο Εσωτερικών, στον οποίο πάντοτε ο στόχος ήταν ένας: ένα καλύτερο κράτος στην υπηρεσία του πολίτη» τόνισε η απερχόμενη υπουργός Εσωτερικών.
  • Και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας θερμά τον Πρωθυπουργό της χώρας, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια σε καίριες θέσεις ευθύνης και για την πολύτιμη στήριξή του στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήσαμε στο Υπουργείο Εσωτερικών τους τελευταίους 11-12 μήνες, μέσα από πέντε νομοσχέδια και πολυάριθμες άλλες πρωτοβουλίες».
  • Αναφέρω ενδεικτικά τις σημαντικές αλλαγές που με τις οποίες ασχοληθήκαμε τον Θοδωρή Λιβάνιο σε όλα τα θέματα εκλογικών διαδικασιών, στην κατάργηση, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όλων των εμποδίων στην ψήφο αποδήμων Ελλήνων με την πολύ σημαντική συστράτευση πέντε κομμάτων συνολικά, τεσσάρων κομμάτων του Κοινοβουλίου, τη θέσπιση και λειτουργία επίσης για πρώτη φορά της επιστολικής ψήφου.
  • Τη θέσπιση του λεγομένου ΑΣΕΠ ανώτερων στελεχών μαζί με την υφυπουργό, με τη θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, με αυξημένες απαιτήσεις για περισσότερες από 600 θέσεις ευθύνης, με οριζόντιο τεστ δεξιοτήτων για όλους τους υποψηφίους για πρώτη φορά στο Δημόσιο, με συμβόλαια απόδοσης για τους επιλεγέντες.
  • Την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας. Την εξαιρετική συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
  • Θέλω λοιπόν από αυτό εδώ το βήμα να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον καθένα και την καθεμία από εσάς για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλατε όλοι από κάθε θέση, σε δύσκολες συγκυρίες, προκειμένου να φέρουμε εις πέρας ένα συλλογικό, πολύ απαιτητικό έργο».

Ο Θεόδωρος Λιβάνιος ξεκίνησε την ομιλία του με ευχαριστίες ενώ, όπως είπε, στη συνέχεια θέλησε να πει δυο λόγια, «για την υπουργό Νίκη η οποία αναλαμβάνει ένα πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο. Είναι μαθημένη στα δύσκολα, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει και θα δούμε πολύ σύντομα αποτελέσματα»

Επίσης, τόνισε:

  • «Είχα την εμπειρία και τη χαρά να ζήσουμε ένα χρόνο γεμάτο πολλά θέματα, δύσκολα θέματα, σύνθετα θέματα. Η διοργάνωση της επιστολικής ψήφου δεν ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Νομίζω ότι όλα πήγαν καλά και θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.
  • Για εμάς στο Υπουργείο Εσωτερικών, η ομάδα μας θα έχει μπροστά ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο και δύσκολο έργο και πρέπει να το κάνουμε, να το υλοποιήσουμε και να το υλοποιήσουμε και εμπρόθεσμα και ταχύτατα, με μοναδικό στόχο να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των πολιτών, ιδίως όσον αφορά τη διεπαφή τους με το Ελληνικό Δημόσιο και ιδίως να φτιάξουμε, να οργανώσουμε σε συνεργασία με την ίδια την Αυτοδιοίκηση, μια καλύτερη, ισχυρότερη αυτοδιοίκηση.
  • Θέλουμε να δουλέψουμε σκληρά, θα δουλέψουμε σκληρά και τελικά θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμά μας».

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου βρέθηκαν ο απερχόμενος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης και ο αντικαταστάτης του Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Δημήτρης Καιρίδης είπε:

  • «Είμαστε περήφανοι για την πολιτική μας και τα αποτελέσματά της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη μεγάλη ευκαιρία που μου έδωσε να συμμετέχω στο κυβερνητικό έργο και να προσφέρω όσο μπορώ για μία καλύτερη Ελλάδα. Τον ευχαριστώ για τη μακρά εμπιστοσύνη του εδώ και χρόνια. Στην πολιτική είμαστε όλοι μέλλοντες τέως και ήρθε η ώρα και για μένα να γίνω τέως υπουργός.
  • Παραμένω ωστόσο βουλευτής και στρατιώτης της παράταξης στον μεγάλο αγώνα που έχουμε μπροστά μας υπό την ηγεσία του Κ. Μητσοτάκη.
  • Χαίρομαι ειλικρινά που παραδίδω σε ένα συμπατριώτη μου, με τον οποίο γνωριζόμαστε από παιδιά. Χαίρομαι που ως Καβαλιώτης παρέδωσε έναν Καβαλιώτη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν χρειάζεται συστάσεις Είναι ένα από τα πιο έμπειρα στελέχη της παράταξης και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρει περίφημα.
  • Φίλε Νίκο, καλωσόρισες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και καλή επιτυχία στο έργο σου. Οι συνεργάτες μου και εγώ θα είμαστε δίπλα σου σε ότι χρειαστείς. Έχετε πάρα πολλά να κάνετε. Πραγματικά καλή επιτυχία».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος σημείωσε:

  • «Όλα όσα συμβαίνουν σε μία πολιτική διαδρομή είναι κομμάτια μιας πορείας, η οποία δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι σταματάει αλλά στην ουσία ποτέ δεν σταματάει. Συνεχίζεται, εξελίσσεται και πολλές φορές οδηγεί σε ένα πιο καινούργιο, πιο ενδιαφέρον μονοπάτι.
  • Σκοπεύω να συνεχιστεί το έργο του πάρα πολύ κρίσιμου εθνικά υπουργείου, στις σωστές κατευθύνσεις που έχουν τεθεί, στους στόχους απάνω που ετέθη από την πολιτική ηγεσία.
  • Το μεταναστευτικό είναι μία πολυπαραγοντική εξίσωση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή διάσταση σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ευρώπη με πάρα πολλές αναδυόμενες και ήδη εκπεφρασμένες προκλήσεις και εντάσεις γεωπολιτικής φύσης και άλλης που κατά την προσωπική μου εκτίμηση πρόκειται να εντείνουν και το πρόβλημα των πιέσεων, άρα ο βαθμός ετοιμότητας ασφαλώς και δεν χαλαρώνει, αντιθέτως θα πρέπει και να ενταθεί ανάλογα με τη συγκυρίες. Έχει όμως και την εθνική του διάσταση και εθνική του διάσταση».

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πρωτογενής τομέας είναι γεμάτος προκλήσεις», τόνισε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας στην τελετή παράδοσης-παραλαβής και επεσήμανε ότι «πρέπει να κινηθούμε με ταχύ τρόπο προς τη σωστή κατεύθυνση».

Επίσης, είπε ότι «είμαστε εδώ να προσπαθήσουμε σαν μια ομάδα όλοι μαζί, να δώσουμε όλη μας τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα».

Μεταξύ άλλων, ο νέος ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι η ανάληψη των νέων του καθηκόντων αποτελεί «μεγάλη τιμή για μένα» και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ό,τι «είναι δυνατόν για να βοηθήσουμε μια κοινωνική ομάδα που έχει ιδιαιτερότητες και αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας».

Σημείωσε ότι οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη κλιματική αλλαγή, αλλά και με την ακρίβεια που υπάρχει. Πρόσθεσε επίσης, ότι «η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική έρχεται και φέρνει νέα ζητήματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο που επιτέλεσε ο προκάτοχός του, υπογραμμίζοντας πως όλοι ξέρουν τον μεγάλο αγώνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα από το ΥΠΑΑΤ, ο οποίος έδειξε «σε όλη την κοινωνία και στον πρωτογενή τομέα, ότι τίποτα δεν είναι εύκολο».

Από την πλευρά του, ο Λευτέρης Αυγενάκης σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του «δεν ήταν εύκολα τα πράγματα» όμως «κάναμε τον πρωτογενή τομέα ένα 'κλικ' καλύτερο».

Δήλωσε ότι «απομένει πολλή δουλειά για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές τοπίο για τους αγρότες της χώρας μας».

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης είπε πως «όταν αιτηθεί, εγώ οι στενοί μου συνεργάτες είμαστε στη διάθεσή σας, γιατί πάνω από όλα είναι να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο αυτό. Να δείξουμε πως αυτή η κυβέρνηση θα παράξει έργο χρήσιμο».

Υπουργείο Εργασίας

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Eργασίας από την απερχόμενη υπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου στη νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως.

«Είναι πολύ μεγάλη η τιμή και το αίσθημα ευθύνης να αναλαμβάνουμε σήμερα μαζί με τον κ. Καραγκούνη και τον κ. Τσακλόγλου την ηγεσία αυτού του πάρα πολύ κρίσιμου υπουργείου», τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

Επίσης η ίδια δήλωσε:

  • «Θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια άοκνα, συνεργατικά με συνέπεια και όραμα προκειμένου και από αυτή θέση να εργαστούμε για την καθημερινότητα και το μέλλον εκατομμυρίων Ελληνίδων και Ελλήνων.
  • Έχουν γίνει πραγματικά εξαιρετικές προσπάθειες πάνω στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε, να χτίσουμε πάνω στα πολύ σημαντικά κεκτημένα της πενταετίας και να οικοδομήσουμε πραγματικά για όλες τις κατηγορίες που ωφελούνται από αυτό το υπουργείο, είτε μιλάμε για εργαζόμενους, είτε μιλάμε για ανέργους, είτε μιλάμε ευρύτερα για συνταξιούχους, ευρύτερα για την κοινωνία ολόκληρη».

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA