Μενού
Συνεδρίαση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Ένσωης | EUROKINISSI / POOL PHOTO - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
  • Α-
  • Α+

Οι ενστάσεις της Ιταλίδας Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δεν κατάφεραν εντέλει να βάλουν «τρικλοποδιά» στην οριστική συμφωνία επί των προσώπων που θα αναλάβουν τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα για τον νέο πενταετή κύκλο της Ε.Ε. Οι περισσότεροι ηγέτες εξάλλου είχαν μεταβεί στις Βρυξέλλες με την επιδίωξη να αποφευχθούν οι χρονοτριβές και να ολοκληρωθεί η διαδικασία άμεσα.

Και μπορεί να το ξενύχτησαν αλλά το θρίλερ έληξε νωρίς και κατάφεραν να βγει λευκός καπνός, λέγοντας το «ναι» στα πρόσωπα που είχαν προτείνει οι τρεις βασικές Ομάδες, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιελεύθεροι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει εκ νέου του τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας τη θέση της Ύπατης Εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και ο πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα το αξίωμα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα πρώτα 2,5 χρόνια με πιθανότητα ανανέωσης για τα επόμενα 2,5. Πλέον απομένει η έγκριση της κα. Φον ντερ Λάιεν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 17 Ιουλίου.

Επί της διαδικασίας η Τζόρτζια Μελόνι καταψήφισε τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας και απείχε από την ψηφοφορία για την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, γεγονός που αφήνει περιθώρια στήριξης εντέλει της Γερμανίδας πολιτικού από τους ευρωβουλευτές του κόμματος Μελόνι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Βίκτορ Όρμπαν από την άλλη καταψήφισε την κα. Φον ντερ Λάιεν και απείχε από τις ψηφοφορίες για τα άλλα δύο αξιώματα.

Η άμυνα στο επίκεντρο

Η Ελλάδα πάντως πέραν της οριστικοποίησης της συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών επί των κορυφαίων θέσεων των ευρωπαϊκών οργάνων είναι ικανοποιημένη και για την υιοθέτηση στη Στρατηγική Ατζέντα 2024 – 2029 του συνόλου των σημαντικών ελληνικών εθνικών προτεραιοτήτων.

Έμφαση δίνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην άμυνα και δη στα κοινά projects που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρώπη, όπως η δημιουργία κοινής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη που έχει προτείνει από κοινού με τον Πολωνό Πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Είμαστε στην αρχή ακόμα αυτής της διαδικασίας, όμως η κοινή αμυντική συνεργασία, σε πολλά επίπεδα, νομίζω ότι για πολλούς συναδέλφους μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί τελικά μονόδρομο» σημείωσε ο Πρωθυπουργός χθες βράδυ μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, δηλώνοντας ότι θα επιμείνει σε αυτή την κατεύθυνση.

«Δεν μπορεί να ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την αμυντική δυνατότητα της Ευρώπης και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς», υπογράμμισε. Νωρίτερα, άλλωστε κατά τη συζήτηση του θέματος με τους υπόλοιπους 26 ηγέτες της Ε.Ε. είχε επισημάνει πως «οτιδήποτε λιγότερο στέλνει το λάθος μήνυμα».

Στη συζήτηση που έγινε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν φέρεται να προσδιόρισε τις ανάγκες της Ένωσης για αμυντικές επενδύσεις κοντά στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ, παρότι ακόμα είναι θολό πώς θα εξευρεθούν οι εν λόγω πόροι.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες
Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες | EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο αιφνιδιασμός Γαλλίας - Γερμανίας & η αντίδραση Μητσοτάκη

Η σχεδόν ολονύκτια μάχη πάντως σημαδεύτηκε από την αιφνιδιαστική κίνηση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς, να καταθέσουν στο και ένα της συζήτησης κοινό έγγραφο με το οποίο ζητούσαν ευρείες αλλαγές στη Στρατηγική Ατζέντα της επόμενης πενταετίας. Μεταξύ των τροποποιήσεων που ζητούσαν ήταν η διαγραφή της παραγράφου για την άμυνα ότι: «Εμβληματικά έργα και αμυντικές πρωτοβουλίες κοινού ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την ΕΕ».

Το κλίμα βάρυνε απότομα, καθώς το κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας είχε ήδη συζητηθεί εκτενώς σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων. Εξ ού και η αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν έντονη, εγείροντας θέμα «αρχής και θεσμικής διαδικασίας» και ζητώντας να μείνει το κείμενο ως έχει. Άποψη που βρήκε σύμφωνη την πλειονότητα των εταίρων.

«Δεν θα ήταν δόκιμο την τελευταία στιγμή και εν είδει αιφνιδιασμού να δεχτούμε τέτοιου είδους αλλαγές, κάποιες από τις οποίες ήταν θα έλεγα και εξαιρετικά ουσιαστικές, χωρίς να έχουν συζητηθεί εκτενώς σε κάποιο άλλο επίπεδο. Οπότε, τελικά νομίζω αντελήφθησαν και ο Γερμανός Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος ότι δεν θα είχε πολύ νόημα να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, οπότε ουσιαστικά το κείμενο της Στρατηγικής Ατζέντας παρέμεινε πρακτικά το ίδιο -ελάχιστες αλλαγές- με αυτό το οποίο είχε συμφωνηθεί στο Coreper», τόνισε ο Πρωθυπουργός μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποτυπώνοντας και το κλίμα που επικράτησε εντός της Συνόδου με τη γαλλογερμανική κίνηση. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA