Μενού
mitsotakis_ieronimos
Κυριάκος Μητσοτάκης - Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος | eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ως κίνηση εξομάλυνσης των σχέσεων κυβέρνησης και εκκλησίας μετά τις αναταράξεις που είχαν προκληθεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ερμηνεύεται η κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την προσεχή Παρασκευή σε κοινωνικές δομές (παιδικός σταθμός και μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων) της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Αντιλαμβανόμενοι αμφότεροι το αποτύπωμα που έχει σε μία μερίδα πολιτών η απόσταση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών, επιδιώκουν προφανώς να στείλουν ένα κοινό μήνυμα αποκλιμάκωσης, καταλλαγής και σεβασμού στη διαφορετική άποψη, καταδεικνύοντας ότι οι διαφωνίες στο επίμαχο ζήτημα δεν επιτρέπουν ακρότητες και διχασμό. Ο, δε, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι επιδιώκει με αυτή την κίνηση επαναπροσέγγισης να κλείσει και ενόψει ευρωεκλογών ένα μέτωπο, το οποίο μπορεί να προκαλεί δυσαρέσκεια σε μια μερίδα ψηφοφόρων της ΝΔ στρέφοντάς τους σε κόμματα δεξιότερά της. 

Κίνηση υψηλού συμβολισμού ενόψει Πάσχα

Πρόκειται για μία κίνηση με υψηλό συμβολισμό που γίνεται μεν ενόψει Πάσχα, αλλά αποκτά επιπρόσθετο ενδιαφέρον δεδομένου ότι θα λάβει χώρα στον απόηχο των επιθέσεων εναντίον βουλευτών της ΝΔ επειδή ψήφισαν το επίμαχο νομοσχέδιο. Αλλά και μετά τη δημόσια αποδοκιμασία αυτών των επεισοδίων από τον Μακαριώτατο, ο οποίος διαχώρισε τη θέση της Εκκλησίας από πιστούς ή Ιεράρχες που εκφράζουν με βίαιο ή προσβλητικό τρόπο τη διαφωνία τους με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο και την κυβερνητική επιλογή.

«Η εκκλησία δεν εκδικείται», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου, σε  ερωτήσεις σχετικά με τα περιστατικά με θύματα τη βουλευτή Αγγελική Δεληκάρη και την Υφυπουργό Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου. Πιο αναλυτικά, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως: «Η Εκκλησία είναι αγάπη. Παραπονιέται, λέει τις θέσεις της, είναι σταθερή σε αυτές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αγάπη είναι εκείνη η οποία είναι πάνω από όλα, καθώς, επίσης, η ευγένεια και η ανοχή. Αυτά τα περιστατικά οφείλονται και στην παιδεία του καθενός και στην επίδραση μερικών ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν πολλά πράγματα της Εκκλησίας σαν εκδίκηση. Η Εκκλησία, όμως, δεν εκδικείται. Αγαπάει, αλλά δε φεύγει από τις θέσεις της».

Και η χρονική συγκυρία που επελέγη να γίνει η κοινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου πάντως δεν θεωρείται τυχαία. Με το Πάσχα προ των πυλών και τους βουλευτές έτοιμους να μεταβούν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να παραστούν στις καθημερινές λειτουργίες στους κατά τόπους ιερούς ναούς, το βαρύ κλίμα που επικρατεί εγείρει κινδύνους και ένα μήνυμα «συμφιλίωσης» εκ μέρους τους θεωρείται ότι μπορεί να συνδράμει στην κοινωνική συνοχή. Το ίδιο μήνυμα αναμένεται να εκπέμψει και η προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί εθιμοτυπική συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Μπαράζ περιοδειών Μητσοτάκη και επί ποδός ο κομματικός μηχανισμός

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει το μπαράζ των περιοδειών του ανά την Ελλάδα, συνδυάζοντας την εκπομπή των μηνυμάτων για «σταθερότητα» ενόψει των ευρωεκλογών, με την έμπρακτη υλοποίηση των δεσμεύσεων του ίδιου και της ΝΔ για την ανάπτυξη όλης της χώρας και τη διαρκή στήριξη των πιο αδύναμων και των πληγέντων από τις μεγάλες φυσικές καταστροφές. Σημερινός του σταθμός θα είναι η Λαμία για την παράδοση του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μουζάκι Καρδίτσας για να παρουσιάσει την αποκατάσταση ζημιών από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”. Οι πληροφορίες μιλούν για ένα πακέτο άνω των 1,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να εξαγγείλει το έργο του φράγματος Μουζακίου το οποίο περιλαμβάνεται και στις προτάσεις των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για την ανοικοδόμηση της Θεσσαλίας. Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί τον Ωρωπό.

Σε πλήρη εγρήγορση όμως έθεσε από χθες και το κόμμα. Επί ποδός μετά το Πάσχα θα βρεθούν 12 κορυφαίοι Υπουργοί οι οποία έλαβαν «φύλλα πορείας» για τις 12 περιφέρειες πλην της Αττικής όπου το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας μέχρι τις 9 Ιουνίου θα σηκώσει κυρίως ο Πρωθυπουργός. Αποστολή τους είναι να ηγηθούν της προεκλογικής εκστρατείας σε αυτές τις περιφέρειες, ώστε να κινητοποιήσουν τα τοπικά στελέχη και να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της ΝΔ, δεδομένου ότι ο Πρωθυπουργός έχει προσδώσει στις ευρωεκλογές εθνικά χαρακτηριστικά.

Σε σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της Πειραιώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη γαλάζια στρατηγική και στο πρώτο γκρουπ βουλευτών του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, του Ιονίου, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και της Κρήτης. Σειρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό - ο οποίος πιθανόν και να αλλάξει - έχουν αύριο οι βουλευτές από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο, την Πέμπτη εκείνοι από Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, την Παρασκευή οι βουλευτές που εκλέγονται σε Μακεδονία και Θράκη και τη Μεγάλη Τρίτη οι βουλευτές Αττικής. Άπαντες θα αναλάβουν δράση κυρίως μετά το Πάσχα, ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα πως ότι συμβαίνει στην Ευρώπη αφορά άμεσα την Ελλάδα και πως η ΝΔ πρέπει να εξέλθει από την κάλπη των ευρωεκλογών ισχυρή, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και να συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA