Μενού
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Μετά την τεράστια ανατροπή στο δήμο Αθηναίων που έδωσε στο Χάρη Δούκα το χρίσμα της δημαρχίας, ο νικητής του 2ου γύρου των εκλογών ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του, και μεταξύ αυτών το κόμμα «Βολτ». 

Μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας δήλωσε: «Βεβαίως οφείλω να ευχαριστήσω τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Οφείλω να ευχαριστήσω το Βολτ, τους ανθρώπους από την πολιτική οικολογία, τους ανθρώπους από δημοτικές παρατάξεις της πράσινης Αθήνας...».

Ποιο είναι όμως το πολιτικό μόρφωμα που στήριξε την υποψηφιότητα του κ. Δούκα ενάντια στον Κώστα Μπακογιάννη;

Το κόμμα Βολτ

Το Βολτ (Volt), είναι κόμμα - μέλος του πανευρωπαϊκού προοδευτικού κινήματος Volt Europa, το οποίο πρεσβεύει ως αρχές τη δημοκρατία, την ισότητα και τη δικαιοσύνη.

Στην αρχική σελίδα του κινήματος, ως βασικές αρχές αναφέρονται η προώθηση της πολιτικής διαφάνειας των οργάνων της Ε.Ε. και των επιμέρους κυβερνήσεων, καθώς και η πρόκριση των αναγκών του λαού, ενώ επιδιώκεται η κοινωνική, περιβαλλοντική και τεχνολογική ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, το κίνημα Volt Europa συνοψίζει τις πολιτικές του υπό την μορφή «5 συν μίας προκλήσεων» πολιτικοκοινωνικής συγκρότησης, όπως αναφέρει.

Οι 5 + 1 προκλήσεις του Βολτ

Οι πολιτικές επιδιώξεις του Βολτ συνοψίζονται στα εξής σημεία:

  • Έξυπνες χώρες: Στοιχεία κλειδιά της ανάπτυξης τον 21ο αιώνα είναι η εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση των διαδικασιών 
  • Οικονομική Αναγέννηση: Κινητήριος δύναμη της προόδου κάθε κοινωνίας είναι μία οικονομία πρωτοποριών
  • Κοινωνική Ισότητα: Κανείς δεν πρέπει να μένει πίσω - Ανεξαρτήτως φύλου, εισοδήματος, θρησκείας ή καταγωγής
  • Παγκόσμια ισορροπία: Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την ευθύνη του ρόλου της στα παγκόσμια τεκταινόμενα
  • Ενδυνάμωση των πολιτών: Οι πολίτες πρέπει να παρακινηθούν να επηρεάσουν την πολιτική με μέσα πέραν της ψήφου
  • Μεταρρύθμιση της Ε.Ε: Αγαπάμε την Ευρώπη. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για βελτίωση

Το προφίλ του Ελληνικού Βολτ

Από τη μεριά του, το Βολτ, το οποίο αποτινάσσει παραδοσιακές πολιτικές συνταγές, παραθέτει πολλές εκτεταμένες προτάσεις για ποικίλους τομείς της πολιτικής:

  • Οικολογική μέριμνα: Υποστηρίζει την αειφόρο ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία καθώς και την αξιοποίηση «πράσινων» πηγών ενέργειας
  • Οικονομική ανάπτυξη: Επικεντρώνεται στην αύξηση της παραγωγικότητας, την φορολόγηση του πλούτου, ενώ βάζει στόχο τη μείωση της ανεργίας στα επίπεδα του 5%
  • Κοινωνική Πολιτική: Το Βολτ στηρίζει την θέσπιση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος άνευ όρων για τους πολίτες, γνωστό και ως Καθολικό Βασικό Εισόδημα (UBI) για την καταπολέμηση της οικονομικής ανέχειας. Επιπλέον, τονίζει τη σημαντικότητα διασφάλισης ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως θρησκείας, ταυτότητας φύλου ή καταγωής
  • Εξωτερική πολιτική: Το κόμμα υποστηρίζει την πολιτική ευθυγράμμιση των γεωπολιτικών στόχων της Ελλάδας με αυτούς της Ευρώπης, με στόχο την από κοινού και αποτελεσματικότερη διαφύλαξη της συλλογικής και εθνικής εδαφικής ακεραιότητας.

Η στήριξη στον Χάρη Δούκα

Φαίνεται πως το Βολτ είδε στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα το όραμα για μία εκσυγχρονισμένη, εξορθολογισμένη και βιώσιμη αυτοδιοίκηση.

Στην ανακοίνωση στήριξής του το κόμμα αναφέρει πως οι πολιτικές του νέου δήμαρχου Αθηναίων εφάπτονται στις προτάσεις τους για ψηφιοποίηση της διοίκησης, την πράσινη ανάπτυξη και τον άμεσο εκσυγχρονισμό της πόλης:

Η δήλωση του Βολτ

«To Βολτ Ελλάδας χαιρετίζει την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα – Υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων για τον Δήμο της Αθήνας.

Το Βολτ εκτιμά ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα πολιτικής καινοτομίας, που μπορεί να προσφέρει στους πολίτες της Αθήνας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιωσιμότητας και ψηφιακού εκσυγχρονισμού, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την καθημερινότητά τους και αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες και τις χρόνιες πιέσεις που έχουν προκύψει από την περιβαλλοντική και κλιματική κρίση.  

Η επιστημονική κατάρτιση του Χάρη Δούκα, Καθηγητή Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με διακεκριμένη και διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα στα θέματα που συναπαρτίζουν τον πυρήνα της πολιτικής του πρότασης, δίνει αξιοπιστία στο φιλόδοξο πολιτικό του εγχείρημα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA