Μενού
janis_joplin
Τζάνις Τζόπλιν | Associated Press
  • Α-
  • Α+

Για όσους είναι φίλοι της ροκ μουσικής η 4η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα μνήμης καθώς μια τέτοια ημέρα έφυγε από τη ζωή, κυνηγημένη από τους δικούς της Δαίμονες, η αξεπέραστη Τζάνις Τζόπλιν. Ήταν εκείνη που έβαλε τις γυναίκες στον χάρτη της ανδροκρατούμενης (μέχρι τότε) ροκ μουσικής. Η Τζόπλιν μαζί με την Γκρέις Σλίκ των Jefferson Airiplane, την Πάτι Σμιθ και την Τζόαν Μπάεζ ήταν που άνοιξαν τον δρόμο για να μπουν μαζικά οι γυναίκες στο χώρο της ροκ. Το 1995 τιμήθηκε με την είσοδό της στο Rock and Roll Hall of Fame. Το 2005 κέρδισε το βραβείο Γκράμι «Lifetime Achievement Award». Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 46η θέση στη λίστα του με τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών το 2004 και στην 28η με τους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών το 2008.

Η πορεία προς την κορυφή και η πτώση

Πριν καν κλείσει τα 19 παρατάει το Πανεπιστήμιο του Τέξας (Όστιν) και πηγαίνει στο Σαν Φρανσίσκο με στόχο να ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι. Η πρώτη της σοβαρή προσπάθεια ήταν με το συγκρότημα «Big Brother And The Holding Company» το οποίο έπαιζε μπλουζ. Με αυτούς θα κάνει το πρώτο της άλμπουμ μέσα στο οποίο υπήρχε η επιτυχία «Down on Me» που της άνοιξε τον δρόμο για να κάνει τον επόμενο κιόλας χρόνο το δίσκο «Cheap Thrills» που περιλαμβάνει κλασικά τραγούδια της όπως τα «Piece Of My Heart», «Summertime» και «Ball And Chain»!

Στη συνέχεια αποχωρεί από τους «Big Brother And The Holding Company» και συνέχισε με τους «Kozmic Blues Band» με τους οποίους είπε εξίσου μεγάλες επιτυχίες όπως «Try (Just A Little Bit Harder)», «Kozmic Blues» και «To Love Somebody». Με αυτό το γκρουπ συμμετέχει και στο θρυλικό φεστιβάλ του Γούντστοκ  τον Αύγουστο του 1969. Στη συνέχεια η Τζόπλιν που είχε ήδη αρχίσει να έχει σοβαρά προβλήματα με τον εθισμό της στα ναρκωτικά  και το αλκοόλ αφήνει τους «Kozmic Blues Band» και γίνεται η frontwoman των «Full Tilt Boogie Band» και μαζί τους κυκλοφόρησε ένα δίσκο μαργαριτάρι, το «Pearl», το οποίο για πολλούς είναι η κορυφαία της δουλειά.

Πριν, ωστόσο, κυκλοφορήσει ο δίσκος, μια ημέρα σαν σήμερα, στις 4 Οκτωβρίου 1970, η Τζόπλιν βρέθηκε νεκρή μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που έμενε στο Χόλιγουντ. Ήταν Κυριακή και η Τζόπλιν καθυστερούσε να εμφανισθεί στα στούντιο της Sunset Sound Recorders, κάτι που έκανε τον παραγωγό Πωλ Ροθτσάιλντ να ανησυχήσει. Όταν μπήκε στο δωμάτιό της, τη βρήκε νεκρή, δίπλα στο κρεβάτι της. Η επίσημη αιτία θανάτου της, ήταν η υπερβολική δόση ηρωίνης, ενδεχομένως σε συνδυασμό με τις παρενέργειες του αλκοόλ.

Το καταραμένο «club 27»

Η Τζάνις Τζόπλιν πέθανε στα 27 της χρόνια. Μπήκε και αυτή το καταραμένο «club 27». Στην πραγματικότητα αυτό το «club» είναι μια λίστα. Μια μακάβρια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται οι μουσικοί της ροκ που πέθαναν στα 27 τους. Και ο μύθος μεγάλωσε επειδή ακριβώς, οι μουσικοί αυτοί δεν είναι ένας και δυο αλλά πολλοί περισσότεροι.

Πρώτος που μπήκε στη συγκεκριμένη λίστα ήταν ο θρυλικός τραγουδιστής των μπλουζ από το Μισισιπή των ΗΠΑ, ο Ρόμπερτ Τζόνσον ο οποίος αν και πρόλαβε να ηχογραφήσει μόλις 29 τραγούδια, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του. Στα 27 του τον δηλητηρίασε ένας άνδρας ο οποίος ζήλευε τη σχέση που είχε με μια γυναίκα. Επόμενος ο Μπράιαν Τζόουνς, ιδρυτικό μέλος των Rolling Stones μαζί με τον Μικ Τζάγκερ και τον Κιθ Ρίτσαρντς. Βρέθηκε νεκρός στα 27 του με την αστυνομία να λέει πως η αιτία θανάτου  ήταν ο πνιγμός, υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ. Στα 27 του πέθανε και ο Άλαν Γουίλσον, ο κιθαρίστας των «Canned Heat», με την αιτία του θανάτου να είναι η υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, μάλλον από άγνοια της σωστής δοσολογίας. Νεκρός από υπερβολική δόση υπνωτικών χαπιών βρέθηκε και ο Τζίμι Χέντριξ. Και αυτός σε ηλικίας 27 χρονών. Την ίδια ηλικία δηλαδή που είχε και ο Τζιμ Μόρισον όταν βρέθηκε νεκρός από ανακοπή καρδιάς (ως αποτέλεσμα χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ) μέσα στην μπανιέρα του διαμερίσματος που έμενε στο Παρίσι.

Ο Ρον Μακέρμαν, κιθαρίστας, κιμπορντίστας και τραγουδιστής των Grateful Dead, πέθανε στα 27 του από εσωτερική αιμορραγία που προκλήθηκε από υπερβολικό αλκοόλ. Ο Πιτ Χαμ, τραγουδιστής και κιθαρίστας των Badfinger, αυτοκτόνησε τρεις ημέρες αφού είχε κλείσει τα 27 του, εξαιτίας οικονομικών διαφορών με τον μάνατζερ του συγκροτήματος. Στα 27 του αυτοκτόνησε και ο αξεπέραστος Κερτ Κομπέιν ο οποίος, μάλιστα, ήταν και η αφορμή για να γιγαντωθεί ο θρύλος του «club 27». Ίσως, μάλιστα, να το επεδίωκε κιόλας καθώς η αδερφή του έχει πει πως τον θυμάται να λέει από παιδική ηλικία πως ήθελε να μπει σε αυτό το καταραμένο κλαμπ. Η Κρίστεν Πφαφ, μέλος του συγκροτήματος της Κόρτνεϊ Λαβ, «Hole», πέθανε σε ηλικία 27 ετών από υπερβολική δόση ηρωίνης στην μπανιέρα του διαμερίσματός της. Τελευταίο διάσημο μέλος του μακάβριου κλαμπ, μπήκε σε αυτό τον Ιούλιο του 2011 και ήταν η αξέχαστη Έιμι Γουάινχαουζ η οποία παραδομένη στους δαίμονες της, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 27 ετών!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA