Μενού
  • Α-
  • Α+

Από τη μία το διαζύγιο, από την άλλη η ενασχόληση της με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την αναγνώρισή της από τον Μπάιντεν και κάπου εκεί και η εξεταστική για τη νομική σχολή, χώρια οι τόσες επιχειρήσεις και τα γυρίσματα για το ριάλιτι. Η Κιμ Καρντάσιαν είναι υπερπολυάσχολη σε βαθμό που αναρωτιόμαστε που βρίσκει τόσο χρόνο. Κι επειδή είναι τόσο γεμάτο το πρόγραμμα της, δε θα μπορούσε ενδεχομένως να τσεκάρει νομικά την την προέλευση ενός αγάλματος που βρέθηκε το 2016 στην κατοχή της, ύστερα από αγορά.

Στο πλαίσιο μιας ανακαίνισης της διακόσμησης στο σπίτι της, ο προσωπικός της designer, ο Άξελ Βερβούρντ, της έφερε ένα άγαλμα ρωμαϊκού τύπου για να προσθέσει στη διακόσμησή της, όμως αποδείχτηκε πως το άγαλμα δεν έπρεπε να φτάσει στις ΗΠΑ.

Από το 1970 υπάρχει ένας νόμος που απαγορεύει οι αρχαιότητες να φεύγουν από τον τόπο στον οποίο ανήκουν. Έτσι, το άγαλμα που αγόρασε η Κιμ Καρντάσιαν για περίπου 750.000 δολάρια, έπρεπε να μείνει στην Ιταλία και η αγορά του ήταν αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλείας. Αρχαιολογικά ευρήματα αυτής της μορφής, που ανάγονται κιόλας σε κλασική και ρωμαϊκή περίοδο, μπορούν να μεταβούν σε άλλη χώρα με συγκεκριμένο τύπο εγγράφων, ο οποίος δε χορηγείται στον οποιονδήποτε διαθέτει το χρήμα, αλλά συνήθως σε άλλα μουσεία με τη μορφή του «δανείου» για κάποια βραχύβια έκθεση.

Σίγουρα πάντως δε δίνονται για να προστεθεί σε μια προσωπική συλλογή και να διακοσμεί το σπίτι της Κιμ Καρντάσιαν. Ανέλαβαν επομένως δράση οι Ιταλοί καραμπινιέρι, που μετέβησαν στο Λος Άντζελες και έχουν το άγαλμα υπό κράτηση, μέχρι να αποφασίσει το δικαστήριο την τύχη του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο προμηθευτής του Βέρβουρντ ισχυρίζεται πως το άγαλμα δεν είναι από την Ιταλία και πρόκειται για καθόλα νόμιμη διαδικασία.

Ο Βέρβουρντ, που κατάγεται από το Βέλγιο, αγόρασε για την Κιμ Καρντάσιαν το άγαλμα που ανάγεται στον 2ο αιώνα μετά Χριστόν, το οποίο ακολούθησε μια διαδρομή από την Ιταλία στη Βρετανία, από εκεί σε έναν γερμανικό οίκο δημοπρασιών και μετά σε μια γκαλερί στο Παρίσι για να καταλήξει στο Βέλγιο και μετά στο Λος Άντζελες, στην κατοχή της Καρντάσιαν. Γενικότερα, η όλη υπόθεση έχει ξεκινήσει από το 2010, όταν και έγινε η πρώτη αγορά των αρχαιοτήτων, το άγαλμα βρέθηκε το 2016 στο σπίτι της Κιμ, το 2018 στάλθηκε εμπειρογνώμονας αρχαιοτήτων για να το εξετάσει και απεφάνθη πως πρόκειται για ιταλικής προέλευσης αρχαιότητα.

Ως προς το επίδικο αντικείμενο, αφορά σε ένα τμήμα από το άγαλμα του Αθηναίου γλύπτη Μύρωνα «Η Αθήνα της Σάμου», το οποίο απεικονίζει τη θεά από τη μέση και κάτω και είναι κλασικό στυλό πεπλοφόρου κόρης. Ο Μύρωνας έζησε την εποχή του Χρυσού Αιώνα και το άγαλμα που βρίσκεται στην κατοχή της Κιμ αποτελεί μια αντιγραφή του αυθεντικού.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA