Μενού
  • Α-
  • Α+

Ζούμε στο 2021, γνωρίζουμε όλοι μας το μέγεθος της κακοποίησης των ζώων στεριάς και θάλασσας από τον άνθρωπο, δεν είναι πια τίποτα κρυφό κι ας συνεχίζεται ως πρακτική. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, κρίνεται τουλάχιστον ως αστοχία αυτό που θα δούμε στο Survivor στο επεισόδιο της Κυριακής. Είναι ένα πολύ σοβαρό λάθος της παραγωγής, όπως εκτός πνεύματος είναι και ο τρόπος που ο Γιώργος Λιανός και οι παίκτες υποδέχονται αυτό το έπαθλο, αφού στο trailer τους βλέπουμε να πανηγυρίζουν στην ανακοίνωση του παρουσιαστή.

Στα αγωνίσματα της Κυριακής το έπαθλο είναι συνήθως ένα πλουσιοπάροχο γεύμα, ενώ ακολουθεί το κουίζ, όπου η νικήτρια ομάδα τρώει κάποιο γλυκό. Στο trailer του επόμενου επεισοδίου του Survivor που κυκλοφόρησε το βράδυ της Παρασκευής, ακούμε τον Γιώργο Λιανό να ανακοινώνει με ενθουσιασμό στους παίκτες ότι η νικήτρια ομάδα, εκτός από το φαγητό, θα βρεθεί στην Πούντα Κάνα, σε ένα πάρκο «θαλάσσιας ψυχαγωγίας» όπου αιχμάλωτα δελφίνια χρησιμοποιούνται για να κολυμπήσουν μαζί τους οι άνθρωποι.

Κολύμπι με ζώα αιχμαλωσίας που κακοποιούνται συστηματικά

Μια απλή αναζήτηση στο tripadvisor να κάνει κανείς για το εν λόγω πάρκο στην Πούντα Κάνα, θα δει πως τα δελφίνια έχουν εκπαιδευτές που τα κακοποιούν, τα ταΐζουν ελάχιστα και μάλιστα, επειδή τα δελφίνια έχουν μάθει να παίρνουν φαγητό όταν πετάνε τη μπάλα, το κάνουν συχνά στους τουρίστες, ελπίζοντας πως θα τους πετάξουν κάποιο σνακ. Την ίδια στιγμή, λίγα μέτρα πιο πέρα είναι ένα πλαίσιο με αιχμάλωτους καρχαρίες που στέκονται φοβισμένοι από την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Εισβάλλει εν ολίγοις ο άνθρωπος στο περιβάλλον τους, τα αιχμαλωτίζει - κάτι που είναι γνωστό τοις πάσι ότι εμποδίζει την ανάπτυξη τους, προκαλεί κατάθλιψη στα θηλαστικά αυτά και τα οδηγεί σε πρόωρο θάνατο ή ακόμα και αυτοκτονία - και βγάζει περιχαρής φωτογραφίες με αυτό.  Όλο αυτό λοιπόν προσφέρεται ως έπαθλο για τους παίκτες του Survivor και καμία από τις αντιδράσεις, παρουσιαστή και παικτών, δε συνάδει με το κλίμα της εποχής μας.

Ο παρουσιαστής Γιώργος Λιανός το ανακοινώνει ενθουσιασμένος, οι παίκτες πανηγυρίζουν. Αν και η απόφαση είναι της παραγωγής, δε μπορούμε να την κατηγορήσουμε το ίδιο, με την έννοια ότι λειτουργεί με ακραιφνείς όρους ριάλιτι κι είναι όλα για τη «διασκέδαση». Δε σημαίνει ότι μπαίνει στο απυρόβλητο. Σημαίνει ότι δεν είναι αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε και κοιτάμε το ρεαλιστικό κομμάτι.

Από τους ανθρώπους όμως που βλέπουμε να μάχονται για την επιβίωση τους, έχουμε την απαίτηση να αντιδράσουν, θέλουμε από τα πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει συναισθήματα στον κόσμο και στοιχεία ταύτισης, να δείξουν μια ενσυναίσθηση. Ούτως ή άλλως το έπαθλο φαγητού δε συνδέεται με την Πούντα Κάνα. Δε θα το χάσουν. Μπορούν όμως να αρνηθούν να συμμετέχουν σε αυτό, μπορούν να αναδείξουν την ηθική πλευρά του ζητήματος, μπορούν έστω να μην πανηγυρίσουν. Εξάλλου, στο παρελθόν έχει γίνει και δεν υπήρξε κάποια ποινή από την παραγωγή. 

Γι΄αυτό το λόγο ο Κοψιδάς ήταν μια όαση σε αυτό το ριάλιτι..!

Φωτογραφία: Survivor Instagram 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA