Μενού
Εμβολιασμός για κορονοϊό
Εμβολιασμός για κορονοϊό | AP
  • Α-
  • Α+

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ αναφέρουν μια ανησυχητική αυξητική τάση στην εμφάνιση σπάνιων καρκίνων, στον απόηχο της πανδημίας της COVID-19, με τα αίτια που προβάλλουν να είναι ανησυχητικά.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, από το 2021, έχουν καταγραφεί σπάνιοι και ασυνήθιστοι τύποι καρκίνων σε ασθενείς που δεν αποτελούν ομάδες κινδύνου, χαρακτηριστικά, σε νέα άτομα χωρίς οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας.

Πρόκειται για επιθετικές μορφές της νόσου, που συνήθως προσβάλλουν ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, όπως το χολαγγειοκαρκίνωμα, ένας σπάνιος και θανατηφόρος καρκίνος των χοληφόρων οδών.

«Επιδημία» καρκίνων μετά την πανδημία

Όπως αναφέρει το μέσο, καταγράφεται σωρεία περίεργων περιπτώσεων, όπως ασθενείς που εμφανίζουν πολλαπλούς τύπους καρκίνου

Όσον αφορά τα αίτια, η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να απομονωθούν και να αναβάλλουν τις τακτικές εξετάσεις για την ασθένεια, αλλά οι ειδικοί βλέπουν έναν πιο άμεσο «ύποπτο», τον ίδιο τον κορονοϊό.

Ο Δρ. Kashyap Patel, ογκολόγος από τη Βόρεια Καρολίνα, έχει βιώσει το φαινόμενο από πρώτο χέρι.

Αναφέρεται πως ανέλαβε 40χρονο ασθενή το 2021, που εμφάνισε τον σπάνιο καρκίνο των χοληφόρων οδών, οι οποίοι μεταφέρουν υγρό που παράγεται από το ήπαρ στο λεπτό έντερο, που βοηθά στην απορρόφηση και πέψη του λίπους.

Στη συνέχεια, πολλοί άλλοι ασθενείς τους οποίους εξέτασε διαγνώστηκαν με μια σειρά διαφορετικών μορφών καρκίνου, κάτι που, όπως είπε, δεν είχε δει ποτέ στις δύο δεκαετίες της σταδιοδρομίας του.

Κορονοϊός και καρκίνος - Ανησυχητικά τα στοιχεία

Τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), δείχνουν μία μικρή αύξηση στις διαγνώσεις καρκίνου μετά την πανδημία, από 9,5% των ενηλίκων το 2019, σε 9,8% το 2021.

Φυσικά, εδώ και δεκαετίες είναι γνωστή η συσχέτιση των ιών με την πιθανότητα νόσησης από καρκίνο. Έρευνες υποστηρίζουν πως το ένα τέταρτο όλων των καρκίνων οφείλεται σε μόλις 3 παθογόνα, τον ιό HPV, τον ιό Epstein-Barr και την ηπατίτιδα Β.

Εργαστηριακές δοκιμές υποδεικνύουν ότι οι πρωτεΐνες του κορονοϊού μπορούν να ερεθίσουν αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα και να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους, αυξάνοντας τις πιθανότητες νόσησης με καρκίνο του μαστού, του στομάχου και του αίματος.

Google News

Αυτό το άρθρο στο Reader δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

BEST OF LIQUID MEDIA