Μενού
agxos
Στρες | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Καμπανάκι για τα «σιωπηλά» συμπτώματα του στρες κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες. Όπως τονίζουν, τα συμπτώματα αυτά  μπορούν εύκολα να παραβλεφθούν, αλλά είναι σημαντικό να τα αναγνωρίσουμε για την προστασία της ψυχικής μας υγείας.

Τα ορατά συμπτώματα του στρες, όπως ευερεθιστότητα, θυμός, ανυπομονησία, μυϊκή ένταση, είναι αρκετά εμφανή. Δεν είναι εύκολο να τα κρύψουμε για πολύ καιρό και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας -οικογένεια, φίλοι και συνάδελφοι- σύντομα θα τα προσέξουν. Ωστόσο, τα «σιωπηλά» συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν μήνες για να γίνουν αισθητά.

«Αν είσαι απομονωμένος και νιώθεις μοναξιά, κανείς δεν μπορεί να το παρατηρήσει εκτός από εσένα», δηλώνει σε σχετικό δελτίο τύπου ο Dr Asim Shah, επικεφαλής Κοινοτικής Ψυχιατρικής στο Baylor College of Medicine, στο Χιούστον.

«Ενώ το στρες σε κάποιο βαθμό είναι φυσιολογικό, η παρακολούθηση των “σιωπηλών” συμπτωμάτων είναι σημαντική. Εάν επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου ή αρχίσουν να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή, μπορεί να είναι σημάδι ότι χρειάζεστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας», τονίζει.

Ποια είναι τα «σιωπηλά» συμπτώματα του στρες

«Τα σιωπηλά συμπτώματα του στρες μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Οι άνθρωποι θα σταματήσουν δραστηριότητες που απολάμβαναν κάποτε. Θα αγχωθούν, θα νευριάσουν ή θα φοβηθούν και θα αποφύγουν πράγματα που συνήθιζαν να κάνουν, επειδή είναι καταβεβλημένοι και επιβαρυμένοι από αυτό», εξηγεί ο Shah.

Άλλα «σιωπηλά» συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ή αύξηση βάρους, σκόπιμα τραβήγματα μαλλιών ή ονυχοφαγία (δάγκωμα των νυχιών).

Για να διαχειριστείτε το άγχος, ο Shah συνιστά πρώτα να ξεκινήσετε με τεχνικές σωματικής δραστηριότητας και χαλάρωσης.

«Μπορείτε να δοκιμάσετε διαλογισμό, ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή να περάσετε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Για σωματική δραστηριότητα, πηγαίνετε μια βόλτα, παίξτε ένα άθλημα που αγαπάτε ή συμμετέχετε σε ομάδες γιόγκα ή τάι τσι».

Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, προκειμένου να πάρετε επαγγελματική βοήθεια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA